Szegedi programozót és vállalkozást méltattak

2021.11.04. 17:24

Kiosztották a régió innovációs díjait

Levegőtisztító berendezés és határfigyelő alkalmazás megalkotóját méltatta idén a Dél-alföldi Innovációs Díjjal az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága. Novemberben több mint harminc rendezvénnyel várják a tudomány iránt érdeklődőket.

K. K.

Szabó Tamás programozó a díjjal. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából idén is egyhónapos programsorozatot szervezett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB). A rendezvényfolyam november 4-én a Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz című plenáris üléssel kezdődött, amelyen Krisztin Tibor SZAB-elnök köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, novemberben 36 rendezvény várja a tudomány aktuális eredményei iránt érdeklődő közönséget, köztük két művészeti kiállítás, több könyvbemutató határon túli résztvevőkkel, valamint a SZAB szakbizottságainak konferenciái, tudományos és ismeretterjesztő előadásai.

Freund Tamás, az MTA elnöke beszédében a tudomány iránti bizalom fontosságát, fenntartásának és növelésének szükségességét hangsúlyozta.

– Nem elég a laborban, a műszerek között vagy a könyvtárban jól dolgozni, nem elég egymásnak írni, egymással beszélgetni, vitatkozni. A 21. században a tudomány sem létezhet a társadalommal való folyamatos interakció nélkül. Reflektálnunk kell a társadalmat foglalkoztató kérdésekre, támpontot kell adnunk. A Magyar Tudomány Ünnepe a tudományos gondolkodás, az új kutatási eredmények megismertetésének legnagyobb és legrangosabb hazai fóruma. Seregszemléje az Akadémia 18 ezer fős össztestületének – fogalmazott.

A nyitórendezvény keretében 12. alkalommal adták át a Dél-alföldi Innovációs Díjakat, amelyek célja régiónk – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megye – vállalkozásai, feltalálói, szellemi alkotásai elismerése és az innovációs tevékenység támogatása.

Gazdasági társaság kategóriában a a SolvElectric Technologies Kft. pályázata nyerte el a kitüntetést, amelyet Kaszás Anikó ügyvezető igazgató vett át. Fotó: Kuklis István

Gazdasági társaság kategóriában a Möbius-szalag kisplasztikával idén a szegedi SolvElectric Technologies Kft.-t méltatták a SolvAir UNI fotokatalitikus levegőfertőtlenítő készülék megalkotásáért.

A berendezés fotoreaktorként működve bontja le a mikroorganizmusokat és hatékonyan távolítja el az allergéneket és a penészspórákat a levegőből. A díjat Kaszás Anikó ügyvezető igazgató vette át.

Szabó Tamás programozó a díjjal. Fotó: Kuklis István

Természetes személy kategóriában a kitüntetéssel a szintén szegedi Szabó Tamás programozót méltatták a BorderWatcher határfigyelő alkalmazás létrehozásáért. A közösségi információmegosztáson alapuló mobilapplikáció a határátkelőhelyek forgalmáról, leterheltségéről látja el hasznos információkkal a felhasználókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában