Megleshettük a Váll-Ker titkait

2021.11.12. 20:18

Lehet, hogy az Ön kandallója is pont itt készült – Galéria

Az egyre szigorodó előírások miatt az elkövetkező években olyan sok új kandallóra lesz szükség, amennyinek a legyártására egyszerűen nincs elegendő kapacitás Európában – hangzott el pénteken este a Modern Gyárak Éjszakája makói rendezvényén, a Váll-Ker Kft-nél. A cég legkorszerűbb gépeire olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy az érdeklődőket négy csoportban kellett körbevezetni a csarnokokon.

Szabó Imre

Az új gyártócsarnokokban folyó munka a hétköznapi emberek számára is látványos, érdekes volt. Fotó: Szabó Imre

A makói Váll-Ker Kft. szerte Európában híres kandallóiról. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azért rendezte meg a Modern Gyárak Éjszakáját immár ötödik alkalommal, hogy akiket érdekelnek a világ élvonalába tartozó technológiák, a modern munkagépek, azok megnézhessék ezeket. A Maros-parti városból az országos programhoz ezúttal a kandallógyár csatlakozott.

Folyamatosan fejlesztenek

A programra jelentkezőket a hazai tulajdonú cég ügyvezetője, Nagy Mihály fogadta, aki egyrészt bemutatta a vállalatot szóban, majd körbe is vezette a csoportokat. Mint elhangzott, a 400 alkalmazottat foglalkoztató Váll-Ker Kft-nek két telephelye van Makón. Ezek közül a nagyobbat és korszerűbbet, a Honvéd utcait lehetett megtekinteni – emlékezetes: legutóbb tavaly nyáron tartottak itt csarnokavatót, a 650 milliós beruházáshoz a vállalkozás 330 milliós központi támogatást kapott.

A gyárlátogatás résztvevői azt is megtudhatták, hogy a Váll-Ker mindig is élen járt a legkorszerűbb technológiák bevezetésében. Az első lézervágó gép, illetve hegesztőrobot még 2007-ben érkezett ide. Jelenleg sok kisebb gép és berendezés mellett 4 lézervágó gépük van, CNC-hajlítógépeik, hengerítő gépeik, valamint 4 hegesztőrobot-cellájuk, 2 festőrobot-cellájuk és 8 szerelősoruk, ahol készre szerelik a termékeket.

Nem tudnak eleget gyártani

A dinamikusan fejlődő makói cég első embere azt is elmondta, további fejlesztések, bővítések szerepelnek a terveikben.

– Ma már vannak 90 százalékos hatékonyságú termékeink is, amelyek között egyre több az úgynevezett okos kandalló. Ezeket távvezérléssel is be lehet mondjuk gyújtani. Ha az ember azt szeretné, hogy mire hazaér, meleg legyen, hazaindulás előtt egy alkalmazás segítségével utasítást adhat a begyújtásra, és mire hazaér, már kellemes meleg fogadja – mondott egy példát a cégvezető. Miután a nyugati országokban a környezetvédelmi elvárások évről évre szigorodnak, és a régi kandallókat folyamatosan cserélni kell, egyszerűen nincs elég kapacitás Európában a szükséges újak legyártására.

A Váll-Ker idén várhatóan 41 ezer darabot fog legyártani, jövőre pedig 49 ezret. Az sem mellékes, hogy a makói gyárban önálló termékfejlesztő munka is folyik. Az egyre korszerűbb fűtőberendezéseket a megrendelők igényei, instrukciói nyomán helyben, makói szakemberek álmodják meg és itt készül el hozzájuk a teljes tervdokumentáció is – hívta fel a figyelmet Nagy Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában