Csongrád-Csanád megye

2022.01.25. 16:30

A magyarság értékeit őrzik igényes formában

A Magyar Kultúra Lovagja lett Dobrotka Pál, a szegedi központú A Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője. Legutóbbi munkájuk szép kötete Molnár Anita: A szögedi paprika.

K. A.

Dobrotka Pál, a Nemzeti Értékek Könyvkiadó vezetője.  Fotó: Frank Yvette

A cím adományozója a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, amelynek fő támogatója a Honvédelmi Minisztérium, maga a díjátadó is a Stefánia Kultúrpalotában volt Budapesten a magyar kultúra napján. Lovag az lehet, aki maradandót alkot a kulturális örökség ápolásában és önzetlenül sokat tesz környezetének közösségéért. 

A Nemzeti Értékek Könyvkiadót 2011-ben alapította Dob­­rotka Pál, aki neves Békés me­­gyei lokálpatriótaként került Szegedre, és jól sikerült a belépője. A Fári Irén szerző neve alatt megjelent Szeged Anno... fényképeken őrzött történelem című kiadványra Péter László azt mondta, hogy az elmúlt 200 év legattraktívabb szegedi kötete. – Nem igazán bízott benne, ezért volt óriási dicséret ez a neves irodalomtörténésztől – mondja a kiadóvezető. 

Egyik utolsó szép nagy mun­­kája a Dlusztus Imre alapító-­főszerkesztővel dolgozó kiadónak Molnár Anita kötete: A szögedi paprika, a könybemutatóról nemrég lapunk is tudósított. Bizakodva készülnek a 2022-es hungarikumpályázatra, szeretnék elkészíteni a Szegedi szalámi című kötetet is. 

A díjátadón hosszan sorolták, méltatták Dobrotka Pál lovagi tetteit, ezekből tudha­­tó, hogy a Szegedi Hagyomány­őrző és Városképvédő Egyesület elnöke és a Panoráma Világklub Csongrád-Csanád megyei társklubjának elnöke. Alapító tagja a szarvasi Tessedik Néptáncegyüttesnek, dolgozik a Zsombói Művészetbarátok Egyesületének elnökségében is. 

Gasztrokulturális rendezvényszervezőként a Szegedi Kézműves Sörfesztivál rendezője. Dobrotka Pál a szegedi nemzeti emlékkert építője és rendezvényeinek szervezője és támogatója volt. „Az általa vezetett Nemzeti Értékek Könyvkiadó prémium minőségű könyvei az ismeretterjesztés igényével mutatják be a magyarság értékeit” – olvasható a díjátadók méltatásában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában