Pénteken nyílik kiállítás a REÖK palotában

2022.01.12. 17:28

Dante univerzumát mutatják be a műalkotások

Ötven kortárs magyar képzőművész Dante-ihlette alkotásából nyílik kiállítás pénteken a REÖK palotában. A Dante emlékév programsorozatában a megnyitó kiemelt program lesz.

T. K.

Fotó: Kuklis István

Dante univerzuma című képzőművészeti kiállítás nyílik pénteken a REÖK palotában. Dante Alighieri halálának 700. évfordulóján a Magyar Dantisztikai Társaság nagyszabású rendezvénysorozattal készül. Ennek részekén 50 kortárs magyar képzőművészt kértek fel, hogy az emlékév alkalmából egy-egy alkotással járuljanak hozzá egy ünnepi kiállításhoz, ami Szlovákia és Szentendre után most Szegeden lesz látható. A tárlat nyilvános bemutatkozása előtt szerdán az újságíróknak mutatták meg az alkotásokat. 

Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, a REÖK vezető kurátora elmondta, mivel műfaji megkötés nem volt, festők, szobrászok, grafikusok is reflektáltak Dante életművére. 

– Míg korábban illusztrációk születtek, a 20. század második fele óta a hatását, szellemiségét, üzenetét próbálják meg a művészek kidomborítani – tette hozzá.

 Pál József, a  Magyar Dantisztikai Társaság képviselője úgy fogalmazott, Dante az ember sokszínűségét mutatta be, ami most is pont olyan aktuális, mint művei keletkezésekor. 

– A képzőművészeti kiállításon látható művek hosszú elmélkedésre okot adó alkotások, melyeket a hozzá kiadott katalógus tesz teljessé. Ez ugyanis a művészek reflexióit is tartalmazza – beszélt a péntektől látható tárlatról, ami egyébként hiába lesz már a harmadik helyszín, a szegedi megnyitót tekintik a kiállítás igazi bemutatójának, tekintve, hogy az ötlete az itteni szellemi közegből indult el.

A tárlaton látható lesz az a Dante-portré is, mely 2004-ben már járt Szegeden. Fotó: Kuklis István

 A mostani emlékévvel kapcsolatosan Pál József még elmondta, az már 2021. szeptember 12-én elkezdődött és ez a kiállítás csupán egy része. Lesznek például zenei események is, például bemutatják majd Tóth Péter, a SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettesének új művét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában