Domaszék

2022.01.20. 12:25

Külterületi földutakat javítanak

Kedvelt alvótelepülése Domaszék Szegednek, de saját lábán is megáll, folyamatosan fejlődik a homokhátsági település. Halad a korral a wifipontokkal a digitalizációban, miközben a földön is jár. Egészen pontosan földutakon, amiből sok van, és ezeket időnként karban kell tartani.

K. A.

Nagy géppel lehet hatékonyan dolgozni. Az útjavítást most az időjárás is lehetővé tette. Fotó: Domaszéki HírTér

A külterületi útjavítási munkák első ütemét január 4–7. között végezte el az önkormányzati tulajdonú Domatisz Kft. és a Domadrón Szociális Szövetkezet Domaszéken. Az újév utáni enyhe, csapadékmentes időjárást kihasználva gyorsan munkához láttak, és egészen a havazás és az azt követő fagy beálltáig dolgoztak. 

 

A földutak javíthatósága rendkívüli mértékben függ az időjárási tényezőktől, ugyanis száraz melegben a talaj, illetve a homok túlságosan laza és porol, míg a sok csapadéktól sáros, szintén lazább szerke­zetű a szükségesnél. A téli fa­­gyos időszakban pedig a keménysége miatt művelhető nehezen. – Ezért jellemzően a tavaszi-őszi hónapokra idő­zítjük a rendszeres külterületi útkarbantartásokat, de települési „cégekkel” együtt igyekszünk az év bármely időszakában elvégezni a feladatot, ha legalább egyhetes távlatban kedvezőek az időjárási körülmények. Ahogy történt ez legutóbb is – mondta lapunknak Sziráki Krisztián polgármester. 

Nagy géppel lehet hatékonyan dolgozni. Az útjavítást most az időjárás is lehetővé tette. Fotó: Domaszéki HírTér

A munkák két nyomvonalon folytak egyidejűleg, hogy a négy nap alatt a javítás a lehető leghosszabb szakaszon megtörténhessen, így mintegy 10 kilométernyi útszakaszt sikerült megmunkálni. A következő enyhe, csapadékmentes időszak beköszöntével újabb, legalább 10 kilométernyi szakaszt terveznek felújítani. 

 

Domaszék mintegy 200 kilométernyi – javarészt külterületi – úthálózattal rendelkezik, amelynek folyamatos karbantartása nagy feladat. Gyakori, hogy egy lakos saját erőből végzi el a javítást a maga által is használt szakaszon – traktor és egyéb gép ehhez bőven akad a településen –, ami mindenképpen segítség és közös érdek is egyben. Az önkormányzat ugyanakkor hangsúlyozza, gépeikkel igyekeznek minél ha­­marabb eljutni a problémásabb szakaszokra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában