Galéria a megemlékezésről

2022.01.12. 15:01

Százezernél is többen estek el – 79 éve történt a doni katasztrófa

A Don-kanyar hősi halottjaira emlékezett szerdán a megye Szegeden Kligl Sándor szobrászművész Háború című alkotásánál. Juhász Tünde kormánymegbízott lapunknak elmondta, január 12. a magyar történelem egyik, hanem a legnagyobb áldozatokat megkövetelő emléknapja.

Kiss Anna

Koszorúkkal és mécsesekkel emlékeztek Kligl Sándor szobrászművész Háború című alkotásánál. Fotó: Frank Yvette

Megjegyezte, mi utódok nem tudunk mást tenni, mint tisztelettel emlékezni a több mint 100 ezer elesett magyar honfitársunkról, akik a Don-kanyarban meghaltak. Hozzátette, mint ahogyan a legtöbb háborúnak, úgy ennek is van megyei köteléke, csaknem 20 ezer megyei polgártársunk veszett oda 1943-ban, szinte minden megyei családban van veszteség, legenda, a szerencsésebbeknél hazatért rokon is.

A kormányhivatal által szervezett megemlékezés idén rendhagyó volt, ugyanis beszédek helyett azokból a katonai naplókból, levelekből olvastak fel részleteket, amelyeket a frontvonalban írtak a hősök. A szobor előtt koszorút helyezett el a kormányhivatal, a megyei önkormányzat, a megyei rendőr-főkapitányság, a honvédség, a Szegedi Tudományegyetem, a Gál Ferenc Egyetem, a szegedi Fidesz, a KDNP szegedi szervezete, a Csongrádi Református Egyházmegye, a Professzorok Batthyány Köre és a Vitézi Rend is.

 

A koszorúk elhelyezése után Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke, az 1-es számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje lapunknak arról beszélt, hogy a 79 évvel ezelőtt történtek is jól mutatják, hogy a békét meg kell becsülnünk. Mai ésszel, a 21. században fel tudjuk fogni azt, hogy milyen kegyetlen körülmények közt harcoltak a katonák, akiknek családjai is borzasztó dolgokat éltek át – tette hozzá. Rámutatott, a mai életünket, a mai demokráciát, az országunkat védték. Minden tisztelet a hősöké – mondta el.

Mihálffy Béla önkormányzati képviselő, a 2-es számú választókörzet országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte, fontos, hogy ápoljuk a magyar hősök emlékét, akik a legzordabb körülmények között harcoltak. Szegeden is rengeteg család veszítette el a családtagját: apák, férjek, fiak tűntek el, kerültek fogságba, estek el, nekünk pedig sosem szabad elfelednünk őket – mutatott rá. 

 

Hősök vagy áldozatok voltak? 

 

Hódmezővásárhelyen a Hősök terén, a II. világháborús emlékműnél rendezett emlékünnepséget az önkormányzat. Szabó János alpolgármester arról beszélt, hogy a doni katasztrófában mintegy 150 vásárhelyi fiú, férfi, apa, férj maradt ott. 

– Sokszor halljuk, hogy hősökről emlékezünk meg. Nekem egy kis problémám van ezzel a szóval. Mert kik a hősök? A görög mitológiában egy történet központi szereplői, akik az átlaghoz képest fel vannak vértezve olyan tulajdonságokkal, amikkel az átlagember nem. A problémás helyzetbe önként állnak bele és hősies tettet hajtanak végre. A doni hősök vésztörvényszékkel, hadbírósággal rászorítva, kötelező sorozással vonultak be – mutatott rá Szabó. 

 

Az alpolgármester jelezte, ez nem zárja ki, hogy nem történtek egyéni hőstettek, sőt, nem mond ellent a kettő, de ezek a fiúk és férfiak döntően áldozatok voltak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában