Nőtt a makói polgármester fizetése

2022.01.19. 15:43

Visszavonták a közétkeztetés díjemelését Makón

Visszavonták a közétkeztetés díjemelését, határoztak a felelős ebtartás népszerűsítését célzó program folytatásáról a szerdai rendkívüli testületi ülésen. Az is kiderült, mennyit keres az új évben a makói polgármester, illetve helyettese.

Munkatársunktól

A felelős állattartásról is döntöttek. Fotó: Szabó Imre

A makói képviselő-testület szerdai ülésén – ahogy Hadik György (Fidesz-KDNP) fogalmazott – korrigálta egy korábbi döntését, mely szerint az óvodai és iskolai étkeztetési díjak átlagosan 5 százalékkal drágultak. A decemberi határozat alapja az volt, hogy a szolgáltatással megbízott Eurest Kft. a nyersanyagnorma inflációkövető emelését indítványozta, ami elfogadhatónak minősült. A mostani módosítás szerint azonban az emelést az önkormányzat nem szándékozik áthárítani azokra, akik a díjat fizetik. 

Ismét napirendre került a felelős ebtartás ügye, amelyről a közelmúltban egyeztetést is tartottak a városházán szakemberek, civil szervezetek bevonásával. Ennek nyomán most úgy döntöttek a képviselők, hogy a korábbi koncepcióhoz csatlakozva ismét ivartalanítási akciót hirdetnek: száz kutyánál tudják majd egy állatorvos közreműködésével elvégezni a beavatkozást, ami 4,7 millióba kerül. A gyepmesteri telepet 2,5 milliós költséggel bővítik 10 kennellel, két állatvédelemmel foglalkozó civil szervezet – a Makói Állatvédő és Természetvédő Egyesület, illetve a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület – pedig egy-egy millió forintot kap azért, hogy a befogott kóbor kutyáknak segítsen új gazdát találni.

Döntött a testület arról is, hogy ingyenesen átadja az államnak azt a területet, amelyen a honvédelmi sportközpont – a Rákosi út kereszteződés mellett – felépül majd.

A polgármester illetményének, illetve az alpolgármester tiszteletdíjának összegét törvény határozza meg, formálisan azonban, minthogy munkáltatójuk a testület, erről a képviselőknek is határozatot kell hozniuk. Ennek megfelelően Farkas Éva Erzsébet polgármester tiszteletdíja ez évtől havi bruttó 975 ezer forint lesz, Varga Ferenc alpolgármester illetménye pedig 438 ezer 813 forint lesz. Mindkettőjüket megilleti ezen felül a javadalmazásuk 15 százalékának megfelelő költségtérítés, ami a polgármester esetében 146 ezer 250, az alpolgármester esetében pedig 65 ezer 813 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában