Szegedi hírek

2022.02.21. 12:48

A szegedi egyetem adja meg a régió ritmusát

A kutatás és az egészségügy területén is nagyszabású fejlesztések zajlanak a Szegedi Tudományegyetemen, amely immár a régiónak nemcsak oktatási, kutatási és gyógyítási motorjaként funkcionál, de komoly gazdasági szereplővé is vált. Fendler Judit kancellárt a közeljövőben tervezett beruházásokról, az egyetem jelenlegi helyzetéről és a modellváltás utáni hónapok tapasztalatairól kérdeztük.

K. K.

Fotó: Török János

Fotó: Török János

SzegedAz ELI-ALPS kutatóintézet környezetébe megálmodott Science Park fejlesztése az elmúlt hónapban fontos mérföldkőhöz érkezett, átadták az Inkubátorházat. 

 

 

– Az épület az idetelepülő, legfejlettebb kutatási technológiát képviselő cégek számára biztosít laborterületeket. Az első betelepülő a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ – tájékoztatta lapunkat Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. A projekt következő lépéseiként járműipari kompetencia-központ kialakítását, műszaki-technológiai és innovációs központ, valamint egy látogató- és konferencia-­központ megvalósítását em­­lítette. 

 

 

A kancellár az egészségügy területén is hasonlóan nagyszabású beruházásokról számolt be. 

 

– A jelenlegi, egyik legnagyobb beruházási tervünk egy kardiovaszkuláris kiválósági központ, amely a gyógyítás, az oktatás és a kutatás színtere lesz egyben. Folyamatban van továbbá a Fogorvostudományi Kar új épülete mellett a Gyermekpszichiátria kialakítása, az Infektológiai Klinika építése, és most hagyták jóvá a gyermek-sürgősségirészleg teljes átalakítását. A hosszú távú, legnagyobb tervünk pedig a fejközpont megvalósítása – részletezte Fendler Judit. Kiemelte, a felsorolt fejlesztések egészen új alapokra helyezik a régió egészségügyi ellátását. 

A tavaly lezajlott modellváltás kapcsán elmondta, kiváló a kapcsolat a fenntartó alapítvány kuratóriuma és az egyetemvezetés között. 

 

Fendler Judit elmondta, büszkeséget érez, és optimista az SZTE jelenlegi helyzetét tekintve.  Fotó: Török János

Forrás: Török János

– Az, hogy átálltunk a gazdasági szervezetként való működésre, nem egyik napról a másikra történt, már több mint öt éve haladtunk a hatékonyságon alapuló szervezetté alakulás felé – hangsúlyozta. 

 

A legfőbb pozitívumként a korábbinál jóval gördülékenyebb ügymeneteket emelte ki, amelynek köszönhetően már most konkrét előnyöket tapasztalhattak az oktatók és a hallgatók egyaránt. Az oktatók kapcsán az újonnan bevezetett bérstratégia előnyeit hangsúlyozta, azon belül a béremelést és a teljesítményalapú plusz­díjazások lehetőségét. 

 

A hallgatókat illetően pedig a sikerességet támogató intézkedéseket, a kuratórium által támogatott kollégiumfejlesztést, az új, 200 millió forint összértékű lakhatási ösztöndíj-támogatást, valamint az ügyintézési díjak elengedését. 

 

 

Kiemelte, büszkeséget érez, és optimista az SZTE jelenlegi helyzetét tekintve. 

 

 

– Az infrastrukturális fejlesztés az eszköz, a cél az elméleti és gyakorlati kiváló­ság. Az országban elsőként létrehoztunk egy interdiszciplináris kiválósági központot, azaz egy tudományterületeken átívelő szervezeti egységet, amely nagyban növeli a kutató­csoportok, projektek hatékonyságát. Az elmúlt években a feladatrendszerünk nagy­mértékben kibővült, a régió központi motorjaként funkcionál az egyetem. Az oktatás, a kutatás és a gyógyítás mellett komoly gazdasági szereplővé váltunk – fejtette ki. Arról is beszélt, hogy a nemzetközi színtéren is egyre nagyobb befolyással képviselteti magát az SZTE. 

 

 

– A EUGLOH program keretében négy top 100-as európai egyetemmel működünk együtt, a rangsorokban kiváló pozíciókban szerepelünk. Karikó Katalinnak köszönhetően a köztudatba is világszerte ismertté vált az SZTE. Emellett egy nyugat-balkáni egyetemi együttműködés is elindult a közelmúltban, amelynek szintén részesei vagyunk – összegezte a kancellár. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában