Szegedi hírek

2022.02.11. 17:00

Ádám fél perc alatt rakja ki a Rubik-kockát

Az őszi szünetben kezdett el Rubik-kockázni Szepesi Ádám, mostanra pedig fél perc alatt ki is rakja. A hetedikes fiatalember internetes videókkal képzi magát, nemrégiben pedig szakkört indított iskolájában, hogy másokkal is megszerettesse ezt a logikai játékot.

Timár Kriszta

Szepesi Ádám online tanul és a számítógéppel is versenyez Rubik-kocka-kirakásban. Fotó: Karnok Csaba

Különleges szakkör működik a Jerney János Általános Iskolában. 

 

Már önmagában az sem mindennapi, hogy Rubik-kocka témakörében indítanak délutáni foglalkozásokat, az azonban valószínűleg egyedülálló, hogy mindezt egy hetedikes diák vezeti. 

 

Szepesi Ádám maga is mindössze néhány hónapja foglalkozik a játékkal, az őszi szünetben vett először kézbe egy ilyen kockát. Önfejlesztése azonban olyan jól sikerült, hogy már 35 másodperc alatt ki tudja rakni az összekevert színes oldalakat. 

 

– A Rubik-kocka titka az algoritmusokban rejlik – magyarázta a fiatal diák.

 

 – Megvannak azok a mozdulatsorok, amelyek bizonyos felállásokban eredményre vezetnek. Ezeket én YouTube-­videókból tanultam meg. Ezt kö­­vetően pedig begyakoroltam a mozdulatokat, hogyan tudom a lehető leggyorsabban mozgatni a kocka elemeit – mondta Ádám, aki most különböző programok segítségével a számítógéppel versenyez, milyen gyorsan tud kirakni egy-egy állást. 

 

A 13 éves fiatalember naponta fél órát gyakorol, egy Rubik-kocka pedig mindig van nála. Most a kedvence a kerek közepű, amit karácsonyra kapott, mert mint mondta, a kialakításnak köszönhetően könnyebben forgatható. 

 

– Van egy ötször ötös kockám is, azzal még csak barátkozok – mosolygott. 

 

A játékkal egyébként már néhány osztálytársát is megfertőzte, amikor pedig megszűnt iskolájában a sakkszakkör, felvetette az igazgatónak, mi lenne, ha helyette indítanának egy Rubik-kocka-­szakkört. 

 

– Aki már ki tudja rakni, az itt fejlesztheti magát, aki pedig még nem ismeri a titkát, annak megtanítom – foglalta össze röviden a nyolcadik órában tartott foglalkozások lényegét a fiatalember. 

 

Szepesi Ádám tehát már nemcsak tanulja, hanem ta­nítja is ezt a játékot, nem titkolt célja pedig, hogy egyszer versenyző váljon belőle. 

 

– Az időmön ahhoz még javítani kell, de bízok benne, hogy jövő szeptemberig tudok annyit fejlődni, hogy el tudjak indulni a magyar bajnokságon – nyilatkozta a Délmagyarországnak a terveiről Szepesi Ádám. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában