Serényen dolgoztak a mindszenti városvédők

2022.03.21. 19:31

Óvják a természetet a Kurca-parti tanösvényen

Baráti sétával egybekötött tavaszi karbantartásra indultak néhány napja a Mindszenti Városvédő és Szépítő Egyesület önkéntesei. A Kurca-parti tanösvényen tüsténkedtek.

T. Sz.

Mindszent egyik szegletében húzódik a 2015-ben önzetlen összefogással, csekély összegből kialakított Kurca-parti tanösvény, amely közel két kilométer hosszan kíséri a folyót. A Pintér hídig vezető gyalogút az egyik legvarázslatosabb kirándulóhely a térségben. 

 

Az állatvilágot ugyan megzavarták az évekig tartó árvízvédelmi munkálatok, ám a magasított gát szépen helyreállított környezete páratlan felvezető sétát kínál a tanösvényig. És a helyi beszámolók szerint a korábban megszokott fajok lassan ismét visszatalálnak korábbi helyükre. Hallatlanul gazdag a környék madárvilága, természetjárók a tanösvénynél hatvankét különböző madarat regisztráltak. 

 

A Mindszenti Városvédő és Szépítő Egyesület természetbarát önkéntesei szívükön viselik a tanösvény sorsát, így múlt péntekre tavaszi karbantartásra invitálták barátaikat. Metszőollóval és fűrésszel felszerelkezve tisztították meg az útvonalat a behajló ágaktól és összeszedtek négy zsák szemetet. Mint azt a településszépítésben is élen járó civil szervezet elnöke, Tóth Imréné lapunknak elmondta: nővérével gyakran metszőollóval felszerelkezve indulnak sétálni a tanösvényre, ott mindig van mit tenni a természetért. Sajnos az utóbbi időben visszatérő jelenség, hogy hol a hóvirágokat ássa ki valaki, hol más, frissen ültetett növényt. 

 

Néhány éve hatalmas szélvihar söpört végig Mindszenten. A zsilip felől, a tanösvény bejárata előtt, a befolyó melletti fűzfát hosszában szinte kettészelte a viharos szél. A letört rész a fa mellé zuhant, a földön lévő korhadt belső rész az elmúlt években megtelt levelekkel, növényekkel. Ma már gyomnövények és mohák sarjadnak a korhadékon. Újra kezdődött vagy folytatódott az élet. 

 

Az egyesület tagjai úgy döntöttek: az a hely szimbolizálná, hogy szeretik a természetet és vigyáznak rá. Hagymás és évelő növényeket ültettek a korhadékra. A szervezet közösségi oldalán arra buzdítottak mindenkit, hogy aki az ösvényre tart és kedvet érez hozzá, bátran ültessen növényeket vagy virághagymát. Sajnos az elültetett törpe írisz a hóvirágok sorsára jutott, kilenc nap után azt is elvitte valaki. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában