Balázs Evelin anyanyelvi sikere

2022.05.02. 15:30

A második érmet nyerték idén a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola diákjai

A Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola az idei tanév második nagy sikerét érte el az Anyanyelvápolók Szövetsége versenyein. Ősszel a sátoraljaújhelyi Édes anyanyelvünk megmérettetésről hoztak érmet, a minap pedig Balázs Evelin a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjén, Győrben volt sikeres.

K. A.

A győztes diák és felkészítő tanára, Mikó Anna Júlia. Fotó: Kuklis István

Immár 56. alkalommal rendezték meg a Szép magyar beszéd versenyt, ahol az értő és értető szövegtolmácsolás legjobbjait, a magyar nyelvet legszebben beszélő középiskolás fiatalokat választják ki évről évre. A szakképző iskolák kategóriájának győri döntőjébe 53 diák jutott be, közülük 15-en kaphatták meg a fődíjat, a Kazinczy-érmet. A Kossuth Zsuzsanna tanulói évek óta térnek vissza mindkét versenyről különdíjjal, de a fődíj elnyerése mindkét helyszínen az idén sikerült először. 

Nagy elődök 

Ehhez szó szerint fel kell nőni, az se baj, ha kicsit megszállott az ember. Hosszú évekig tartó tanulási folyamatot jelent a felkészítő tanárnak, és hónapokat, sokszor éveket a diákoknak – magyarázta Mi­­kó Anna Júlia, aki mindkét diák felkészítésében részt vett, Balázs Evelinében egyedül. 

Csongrád-Csanád megyében nagy hagyománya van a magyar nyelv ápolásának, és neves kollégákkal, nagy elődökkel mérkőzünk meg, akik mindig szeretettel támogatnak. Sokat köszönhetek már elhunyt kolléganőmnek, Ácsné Fekete Ilonának is, aki bevezetett a hangsúlyjelölés rejtelmeibe. Ez a rendszer képezi a verseny írásbeli részét – mondta a tanár. 

Mindenkinek győzelem 

Több tehetséggel foglalkozott már az évek során, de most történt meg először az, hogy a tanítványa, Evelin megyei első helyezettként jutott tovább. 

Győrben jelen lenni, a ma­­gyar nyelvnek ezen az ünnepén részt venni már önmagában ajándék. Eddig minden diákom megfogalmazta, hogy akár nyert, akár nem, felemelő élmény volt számára a verseny. Az, hogy jelen lehetett – mondta a felkészítő. Szerinte mindenkinek győzelem az, hogy eljut a Kárpát-medencei döntőre, amelyet a szervezők mindig nagy gondossággal, elhivatottan, nem mindennapi lelkesedéssel rendeznek meg. 

Szívesen visszamenne 

Balázs Evelin tizenhat évesen, tizedik osztályosként nyerte el az érmet, a legnagyobb elismerést, ami kivételes, hiszen van, aki évekig próbálkozik, és végzősként sem jár sikerrel. 

Nagyon örülök, hogy meg­­van az érem, bár kicsit úgy érzem, jobb lett volna két év múlva nyerni – vallotta be lapunknak a sikeres tanuló, hozzátéve, nagyon szívesen visszamenne Győrbe, mert ennél szebb élményt még soha nem élt át. 

– Nemcsak maga az esemény, hanem a négy nap alatt megismert diáktársak is le­­nyűgöztek, igazán fantasztikus társaság jött össze. Biztos, hogy sokakkal tartani fogjuk a kapcsolatot a jövőben is, máig folyamatosan jönnek az üzenetek. A Vajdaságból származom, és ezen a döntőn több onnan érkező, régi ismerőssel is találkozhattam, így kétszeres örömmel vehettem át a díjat – mondta Evelin. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában