Helyi közélet

2022.05.05. 12:00

Korlátozná a képviselők munkáját Botka László

Ellehetetlenítené a közgyűlési képviselők munkáját a baloldali városvezetés a szegedi Fidesz szerint. Ha elfogadja pénteken a testület, akkor az évi 12 helyett csak 6 közgyűlés lesz, és a képviselők sem beszélhetnek annyit, amennyit akarnak.

Suki Zoltán

Botrányos rendeletet terjesztettek be. Fotó: Sándor Judit

Egy sor intézkedéssel lehetetlenítené el, vagy legalábbis nehezítené meg a közgyűlésben a szegedi képviselők munkáját a Botka László-féle városvezetés – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján a szegedi Fidesz frakcióvezetője. Tápai Péter elmondta, hogy a városvezetés bevisz a pénteki közgyűlés elé egy előterjesztést, amiben a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) megváltoztatását javasolják.

Tápai Péter szerint azonban ezek a javaslatok csak ártanak a képviselői munkának. A tervezett változtatás egyik része, hogy a mostani havi egy helyett csupán évi hat közgyűlés legyen. Vagyis a képviselők a mostani tizenkét alkalom helyett csupán hatszor tudnának érdemben a városvezetéshez szólni.

Ráadásul a javaslat durván beavatkozna a bizottságok munkájába is. Azt fontos tudni, hogy a közgyűlési bizottságokban van az igazi vita az előterjesztésekről, ezeken a fórumokon még van esély arra, hogy egy rendelettervezeten módosítsanak. Eddig nem volt korlátozva a képviselők megszólalása. Az új SZMSZ szerint viszont a rendelet elfogadásától egy képviselő témánként egyszer szólalhatna fel a bizottsági üléseken, és azt is maximum 3 percben tehetné meg.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy ha egy képviselő bead egy javaslatot, és leszavazza a testület, akkor azt a javaslatot fél évig nem nyújthatja be újra.

Tápai Péter szerint a tervezett változtatások alkotmányellenesek, és a Fidesz mindent megtesz, hogy ne fogadja el azokat a közgyűlés. A frakcióvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a városvezetés akarja korlátozni a szólásszabadságot, amelyik folyamatosan médiatúlsúlyról, és diktatúráról beszél.

Miközben a város nevét használó propagandalapban csak azok a vélemények jelenhetnek meg, amiket Botka László jóváhagyott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában