Szegedi hírek

2022.06.10. 18:56

Képregényben mesélnek nekünk a bélbetegségről

Ha az ember képregényről hall, általában vagy mesefigurák, vagy hősök ka­­landjainak vizuális ábrázolására gondol. Az Árkád Szegedben azonban most egy sokkal különlegesebb kiállítás látható.

Rendhagyó képregény-kiállítás látható az Árkádban. Fotó: Török János

A hétvégén tekinthető meg a valóságot fikcióval vegyítő, a gyulladásos bélbetegségekre fókuszáló képregénysorozat, amely a Bristol Myers Squibb támogatásával, a Magyarország Crohn-Colitises Betegek Egyesületének közreműködésével jött létre.

Az egyik történet fő kérdése például az, mi történt volna, ha Darwin gyulladásos bélbetegségéből adódóan nem tölt annyi időt a mellékhelyiségben, és észreveszi még kipusztulása előtt az ablaknál elsétáló dinoszauruszt? De vannak egyéb szereplők is, akiknek mindennapi életében gondot okoz betegségük: a vécén ülő szólista nem hallatszik a kóruspróbán, a mellékhelyiségek térképét figyelő túrázó késve éri be barátait az erdőben, és a koncert sem igazán élvezetes, ha a lakás legkisebb helyiségéből streamelik. 

Olyan szereplő is akad, aki mindent nyitó vécékártyát tervez, hogy megelőzze a kellemetlen baleseteket. 

Egy IBD-s beteg megfelelő kezelés nélkül napi 8-10 alkalommal rohan hasmenéssel vé­cére, ami összességében napi kétórányi, havi két és fél napnyi, éves szinten pedig 28 napnyi időt jelent. A valós betegtörténeteket fikcióval vegyítő képregények azt mutatják be, hogy az optimális terápia megtalálása után milyen hasznos tevékenységekre és élményszerzésre lehet fordítani ezt az időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában