Helyi közélet

2022.07.19. 17:30

A sándorfalvi bivalyok nem cirkuszi majmok

Negyven hektárnyi területen, sok esetben a sűrű nádasban legelésznek a sándorfalvi Ökopark bivalyai, így nem garantált, hogy az ide érkezők bármikor láthatják őket. Bár a park ingyenes és nem állatkertként hirdetik, mégis sok panasz érkezik emiatt.

Timár Kriszta

Fotó: Török János

Egy évvel ezelőtt nyílt meg a sándorfalvi Ökopark. A Nádastó Szabadidőközpont melletti területen csaknem egy kilométer hosszú pallósor vezet végig a nádasban. A merengőkből és az útvonal végén felépített kilátóból pedig remélhetőleg hamarosan gazdag vízi élővilágot lehet majd megfigyelni. Hogy az elképzelés valósággá váljon, a most még náddal benőtt vízfelület rehabilitálására vízibivalyokat „vetettek be", amelyek tavasztól őszig a területen legelnek. A hatalmas állatok természetesen vonzó látványosságot jelentenek, sokan kifejezetten emiatt látogatnak ki a parkba. Csakhogy meglehetősen ritkán fordul elő, hogy a bivalyok a pallósor melletti karámban tartózkodnak, márpedig ha nincsenek ott, szinte lehetetlen észrevenni őket. Emiatt pedig időről időre panasz érkezik a vendégektől. Pedig a terület, ami ráadásul ingyen látogatható, sosem úgy volt hirdetve, hogy ott garantáltan testközelből lehet ezeket a hatalmas patásokat megfigyelni.

Felnőtt állományunk tagjai a 20 hektáros nádas területén, és a közvetlen mellette lévő, szintén 20 hektáros nyári legelőkön vannak. Tehát a bivalyok ezen a 40 hektáron belül bárhol legelhetnek, amerre kedvük tartja. Szívesen tartózkodnak azonban a sűrű nádasban, így akár teljesen láthatatlanná is tudnak válni. A vendégek által látható karámba javarészt csak inni jönnek be alkalmanként. Az tehát, hogy a parkot rehabilitálják, nem azt jelenti, hogy odaláncoltuk őket a pallósorhoz. Nem egy karámban, cirkuszi majomként élik szomorú életüket – fogalmazott Balogh Bernadett, a bivalyok tulajdonosa. A Mákszem Bivalyoskert vezetője hozzátette: ha tanyájukon, fizetős programért nem kapnák meg a vendégek azt, amiért érkeztek, megértené a felháborodást, így azonban nem. Ahogyan azt sem, miért őket szidják, illetve kapnak emiatt rossz minősítést. Az Ökopark ugyanis nem a vállalkozás része, azt a sándorfalvi önkormányzat üzemelteti. A város pedig nem állatkertként hozta létre. 

Fotó: Karnok Csaba

Az állatok tulajdonosai időnként eseményeket szerveznek, hogy az ökopark pallósoráról az igényelt „bivaly-divatbemutatót" mégis lehessen látni, így próbálva kiszolgálni azt az igényt, ami a természetszeretők részéről jogosan felmerül. A Bivalyok a bázison elnevezésű ingyenes program során garantált, hogy az állatok testközelből figyelhetők meg, így érdemes követni a Mákszem Bivalyoskert Facebook-oldalát. Ezeket a lehetőségeket már csak azért is javasolt kihasználni, mert az állományban éppen most van a nagy bébibumm. Négy kisbivaly már világra jött, a következő hetekben pedig további 10-15 borjú születését várják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában