Palacsintafesztivál

2022.07.09. 18:15

Derekegyházon sütötték, töltötték, tekerték és mind megették - Galéria

Kovács Erika

Több ezer palacsintát sütöttek Derekegyházon és mind elfogyott. Fotó: Kovács Erika

Tizenötödször rendeztek palacsintafesztivált Derekegyházon. Idén 800 kiló lisztből, 900 liter tejből, ugyanennyi szódából, 5000 tojásból készült az édes finomság. A legnehezebb, a bolti korlátozások miatt, a sütéshez szükséges 120 liter étolaj beszerzése volt. A derekegyháziak ezt is megoldották, elvitték bevásárolni a nyugdíjasaikat, akik örömmel vállalták a feladatot.

Már csütörtökön is nagyon sokan voltak. Az esti Uneksia koncertet legalább 5-600-an nézték meg. A pénteki Republic emlékzenekar koncerten pedig legalább 3000-en énekelték az együttessel az ismert slágereket. A zenekar egyébként nálunk aludt Derekegyházon, szombaton mentek tovább. Tudtunk velük beszélgetni, elvegyültek a közönség soraiban, tényleg nagyon jó volt – számolt be Szabó István, Derekegyház polgármestere. Azt is megtudtuk, alig győzték sütni a palacsintát.

Rengeteg a látogatónk, minden palacsinta elfogy, kihűlni sincs idejük. Sütjük, töltjük, tekerjük és már meg is eszi valaki, nem szárad ránk – állapította meg örömmel. Szombaton négykor kezdték a sütést, és éjfélig meg sem állnak. A hajnali palacsintákat a támogatóik kapták, valamint a mentősök, rendőrök, tűzoltók, az orvosi ügyelet munkatársai és a buszosok is.

A fesztivál három napján a sátorban 18 gáztűzhelyen sütötték a palacsintát, 800 liter lisztből, 900 liter tejből, 900 liter szódából és 5000 tojásból.

120 liter olajra volt szükségünk. Ennek a beszerzése volt a legnehezebb. Tavasszal még tartottunk attól, hogy esetleg hiánycikk lesz, ez szerencsére nem következett be, viszont az üzletek korlátozták az egyszerre megvehető mennyiséget. Korábban elmentünk a boltba és vettünk 120 liter olajat. Most kellett egy kis ügyeskedés. Van egy kiváló szociális intézményünk, amely most már az idősek napközijét is működteti. Őket kértük meg, hogy segítsenek. Az időseink összefogtak, beültek az önkormányzati kisbuszba és elvittük őket bevásárolni. Így szedtük össze az olajat, mert anélkül nem lett volna fesztivál. Úgyhogy megoldottuk a problémát – idézte fel mosolyogva a falu polgármestere.

A kökény-, áfonya-, szilva-, barack- és fügelekváros, fahéjas, kakaós és túrós palacsinták mellett rengeteg program is várta a Derekegyházra látogatókat. Természetesen volt palacsintafutás, palacsintatekerő és -evő verseny is. Népszerű volt a helyben kérhető fesztivál frizura. Szombaton csaknem 80 veterán autó és motor gördült be Derekegyház központjába a Hódmezővásárhelyi Veteránjármű Baráti Kör szervezésében. Este pedig a Beatles magyar emlékzenekara, a The Bits szórakoztatta a nagyérdeműt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában