Helyi közélet

2022.07.08. 20:00

Folyik a csata a makói Bartókért

Szabó Imre

A Bartók-iskola udvarán bútorok várnak az elszállításra. Fotó: Szabó Imre

Szombaton délután ismét zenés demonstrációt tartanak, ezúttal az iskolaépület előtt azok a makói Bartókos szülők, akik nem értenek egyet azzal, hogy a következő tanévet már az ő gyerekeik is az Almási utcai iskolában kezdjék. A szülők egyike jogászként megtámadta az átszervezést – a tankerület közben költözteti a Bartók-iskola bútorait az Almási utcára.

A szombati demonstrációt követően hétfőn lesz a makói Bartók-iskoláért zajló jogi csatározás következő fordulópontja, eddig a határidőig kell ugyanis a Belügyminisztériumnak válaszolnia a tiltakozó szülők beadványára – tájékoztatta lapunkat a szülői érdekképviselet jogász tagja, Kotroczó Béla, maga is egykori itteni diák.

Mint korábban megírtuk, a Maros-parti városban a Bartók székhelyintézménnyel és Almási utcai tagintézménnyel működő Makói Általános Iskola bartókos diákjait, illetve a szülőket a tanév végén tájékoztatták arról, hogy szeptembertől az Almási utcában folytatódik az oktatás. Itt felépült egy 16 tantermes, korszerű iskolaépület 2,4 milliárdból. A szülők egy csoportja azóta is tiltakozik: aggódnak többek között a távolság, a megszokott családias légkör és a hagyományok elveszése miatt. Sérelmezik, hogy a szülőkkel nem történt meg a törvény által előírt előzetes egyeztetés az átszervezésről. A tankerület vezetése azonban a legutóbbi testületi ülésen úgy nyilatkozott, nem átszervezés történik, csak a Bartók-épületben szüneteltetik a feladatellátást. 

Kotroczó Béla azt mondta, az oktatásért felelős belügyi tárcát azért keresték meg, mert álláspontjuk szerint az átköltözéssel új székhelye lesz az intézménynek, amiről viszont előzetes egyeztetést kellett volna tartani és miniszteri döntésre van szükség hozzá. Az átszervezést már korábban megtámadták – a belügytől a helyzet tisztázását kérték. Ha nem kapunk a határidőig választ, bírósághoz fordulunk, kérve, hogy mondja ki a jogsértést és akadályozza meg az átszervezést – tette hozzá. 

Közben a bútorokat elkezdték átszállítani a Szegediről az Almási utcára. Amikor pénteken ott jártunk, asztalokat, padokat láttunk az udvarra pakolva – várták a teherautót. Az egyik szülő érdekvédelmi egyesületük közösségi oldalán a költöztetés hírére reagálva megjegyezte: szívesen segédkezik a bútorok visszahordásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában