Tiszasziget

2022.07.19. 17:34

Ízelítőt kaptak a honvédségből - Galéria

Célba lőhettek, és egy akadálypályán is végigmehettek azok a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálat gondozásában lévő fiatalok, akiket a katonák láttak vendégül kedden Tiszaszigeten. A gyerekek a volt határőr laktanyában előadásokat is meghallgathattak, a cél a katonai életpálya bemutatása volt.

Suki Zoltán

Komoly, de mégis szórakoztató programot szerveztek a katonák. Fotó: Karnok Csaba

Airsoft fegyverek ropogásától volt hangos kedden Tiszaszigeten a volt határőr laktanya, ahova a honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalja hívta meg a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálat gondozásában élő fiatalokat. Egy honvédelmi élménynapot rendeztek nekik, amiről Baranyai Erika Piros önkénes műveleti tartalékos főhadnagy elmondta, hogy a gyerekek a Vértezd fel magad! programban érkeztek Tiszaszigetre, összesen tizenegyen, a megye több településéről.

A program fő célja az volt, hogy megismertessék a gyerekekkel a katonai szolgálatot, vagy legalábbis a fiatalok bepillanthassanak a katonák életébe. 

A gyerekeket két csapatra osztottuk, és először egy akadálypályát kellett teljesíteniük. Ez kúszófolyosóból és billenőlétrából állt, ráadásul egy gumikarabélyt is magukkal kellett vinniük – mondta a főhadnagy.

A legizgalmasabb része a programnak azonban minden bizonnyal az airsoft célba lövés volt. Ez tetszett a legjobban Bartucz Szabolcsnak is, aki arról beszélt lapunknak, hogy nagyon jól érezte magát egész nap. A Forráskútról érkező 17 éves fiatal azt is elmondta, hogy érdekli a katonai pálya, és elképzelhető, hogy ezt választja majd.

A célba lövéssel még nem volt vége a programoknak, ezután még előadásokat tartottak, és ismeretterjesztő filmeket mutattak be a fiataloknak.  

Baranyai Erika Piros szerint a gyerekeknek tetszett a program, hiszen teljesen mást csinálhattak mint a hétköznapokban, kimozdulhattak a komfortzónájukból. Az élménynapon részt vett Nagy Péter hadnagy olimpikon súlyemelő és Nagy Rita őrmester U20-as kick boksz világbajnok is. A katona sportolók a Szegedi Toborzó Irodában teljesítenek szolgálatot és interaktív élménybeszámolót tartottak a sport és a katonai szolgálat párhuzamairól. A fiatalok kipróbálhatták a súlyemelést és néhány kick-boksz mozdulatot is. 

A gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek munkaerőpiaci esélyeinek növelése érdekében még 2020 nyarán Székesfehérváron a Honvédelmi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Honvédség Parancsnoksága, valamint a Honvédelmi Sportszövetség képviselői kötöttek együttműködési megállapodást. Erről Korom Ferenc a Magyar Honvédség akkori parancsnoka korábban azt mondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik kulcseleme a humán erőforrás.Szívesen és örömmel működünk mindenkivel együtt, aki a jövő Magyar Honvédségének a hazát szerető humán erőforrást tud biztosítani. Ugyancsak lényeges, hogy minden újonc tudja, miként kell megvédeni a hazát és szavatolni a magyar emberek biztonságát– tette hozzá.

Németh Szilárd akkori honvédelmi államtitkár pedig a megállapodás aláírásakor arról beszélt, hogy szükség van olyanokra, akik szeretik a hazájukat, akik képesek arra, hogy a katonai esküjüket teljesítsék. Hozzátette: ennek az együttműködési megállapodásnak az a legnagyobb erőssége, hogy a programnak köszönhetően a hátránnyal induló gyerekek mégis előnyt tudnak maguknak kovácsolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában