Szegedi hírek

2022.08.02. 12:46

Előzetes tájékoztatás nélkül, sötétben zárják le a teret

delmagyar.hu

Leírhatatlanul kellemes hangulata van a szegedi belvárosnak a nyári fesztiválok idején, meg úgy általában a nyári estéken a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Területi Szervezete szerint, de azért, hogy közben a város hétköznapi működése is gördülékeny legyen, május 18-án levelet írtak az önkormányzatnak, a Szegedi Szabadtéri Játékoknak, a városüzemeltetésnek és a Szegedi Környezetgazdálkodási NKft.-nek is. 

Azt kérték, hogy ha útlezárást terveznek, akkor azt időben tegyék közzé és táblázzák ki, valamint alakítsanak ki terelőutat, olyat pedig ne csináljanak a Dóm téren, hogy leoltják a villanyt és kordonokkal elzárják az utat.  

Mindezt hiába, ugyanis mindenféle előzetes tájékoztatás nélkül gyakran lezárják a teret a kerékpárosok elől, valamint lekapcsolják a világítást és elkordonozzák a kerékpárutat. Mivel ez balesetveszélyes, így az esetet a rendőrségnek is jelentette a szervezet.

Lapunk kérdésére Csüllög Imre, a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Területi Szervezetének vezetője elmondta, a május 18-i levélre csak a Szegedi Környezetgazdálkodási NKft. válaszolt, amely jelezte, hogy nincs döntési jogköre az észrevételeket illetően, és reményét fejezte ki, hogy sikerül megoldást találni a problémára. Kiemelte, tudomásuk szerint a május 18-án illetékeseknek elküldött levél és a július 27-én tett közérdekű bejelentés óta nem történt változás, azóta is kaptak a közösségi oldaluk követőitől jelzéseket, hogy ismét keresztbe húzták a kordonokat különböző napszakokban.

Hozzátette, a kerékpár tolására kérő tábla alatt egy lehetséges kerülőút leírása is megjelent a Dóm tér két végén. Sajnos azóta sem lehet tudni, hogy Szeged és Magyarország egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalán, „Szeged 0. körútján" mikor lehet közlekedni és mikor nem – jegyezte meg. 

Csüllög Imre úgy véli, ha a gépjárműforgalmat is akadályoznák, egy ilyen eljárás elképzelhetetlen lenne, holott ugyancsak a közlekedő szegedi emberek lennének az érintettek.

Érdeklődtünk arról is, tudnak-e olyan esetről, hogy az éjjeli lezárások miatt valaki balesetet szenvedett volna. Erre azt válaszolta, hogy szerencsére nem kaptak hírt balesetről az útvonal sötétben történő lezárása miatt, arról viszont igen, hogy a lendületesebben érkezőket a biztonsági őrök kiáltása figyelmeztette csak. 

Hangsúlyozta, továbbra is abban bíznak, hogy gyorsan sikerül normalizálni a helyzetet, valamint Szeged fesztiváljai és a város napi működése békében meg tud férni egymás mellett.

Az ügyben egyébként mi is megkerestük az önkormányzatot hétfőn, választ azonban eddig még nem kaptunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában