Kübekháza

2022.08.18. 08:20

Mégsem kell elbocsátani közfoglalkoztatottakat

Néhány megyei önkormányzatot már értesítettek arról, hogy az eddigi feltételek mellett megtarthatják teljes közmunkás-állományukat. Szeptember elsejétől a korábbi hírek szerint csökkentették volna a létszámot, az ügyben Kübekháza polgármestere hétfőn levelet írt a belügyminiszternek. Szerdán egy újabban megköszönte neki a gyors intézkedést.

T. K.

A közmunkások a legtöbb településen fontos, hasznos munkát végeznek, melyet azonban az önkormányzatok nehezen tudnának megfizetni. Archív fotó: Karnok Csaba

A falusi polgármestereket nyár elején a munkaügyi központok arról értesítették, hogy szeptembertől kisebb közmunkás-létszámmal kell tervezniük. A hírt augusztus elején úgy kommentálta a Belügyminisztérium, hogy a létszámcsökkenés összhangban lesz a közfoglalkoztatás elmúlt években tapasztalt fokozatos, egyenletes ütemű mérséklésével. Bár a számítások szerint a közfoglalkoztatásból kiesőket az álláspiac felszívja, a hír a kistelepülések vezetőit rendkívül érzékenyen érintette.

A közfoglalkoztatottak ugyanis olyan munkákat végeznek, melyek megfizetésére nem lenne keretük az önkormányzatoknak, vagyis ha ők nem lesznek, olyan se lesz, aki ezeket megcsinálja.

Mivel hétfőn még mindig nem lehetett tudni, szeptember elsejétől mire számíthatnak a települések, Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek. Azt kérte, gondolják újra a döntésüket, amely ebben a súlyos gazdasági helyzetben – amikor emberek veszítik majd el állásukat, miközben az árak az egekben vannak – beláthatatlan szociális krízist fog okozni. 

– Kübekházán tíz közfoglalkoztatottunk volt. Közülük egy elment, a többiek munkájára azonban továbbra is nagy szükség van. Ők osztják az ebédet a gyerekeknek, rendben tartják a település zöldfelületeit és a temetőjét, takarítják az orvosi rendelőt, illetve hivatalsegédi feladatokat is kapnak 

– sorolta lapunknak. Molnár Róbert hozzátette: bruttó 100 ezer, illetve szakképesítés esetén 130 ezer forintos bérüket és járulékait teljes egészében az állam fizeti. Ha azonban az önkormányzatnak kellene ezt finanszírozni, azt nem tudnák kigazdálkodni költségvetésükből.

Mindezek miatt nagy örömmel fogadta tegnap a hírt, hogy február 28-ig minden közmunkását megtarthatja a falu az eddigi kondíciók mellett. A polgármester levélben köszönte meg Pintér Sándornak a gyors intézkedést.

Szatymazon szintén megmarad a hét közmunkás, Barna Károly polgármester azonban úgy fogalmazott, ő nem aggódott, hiszen a korábbi időszakokban is a szerződések lejárta előtt nem sokkal történtek meg a hosszabbítások. A faluban elsősorban a közterületek karbantartását végezték és végzik ezután is az így foglalkoztatott személyek. 

Dócon ugyanakkor még nem kapták meg az értesítést. Turda Gábor polgármester reményét fejezte ki, hogy a többiekhez hasonlóan ők is tovább tervezhetnek a teljes létszámmal. 

– Több mint tízen dolgoznak így nálunk, ők tartják tisztán és teszik széppé a települést, de még a rendezvényeinkbe is besegítenek. Ha azonban ezért nekünk kellene fizetni, nem tudnánk őket munkaerővel kiváltani 

– fogalmazott.

A makói önkormányzat jelenleg 125 fő közfoglalkoztatottat alkalmaz, akik jellemzően mindig az évszaknak megfelelő köztisztasági és mezőgazdasági munkákat végeznek. Többek között a város közterületeinek tisztántartása, fűnyírás, gallyazás, a mezőgazdaságban jelenleg öntözés, gyommentesítés tartoznak feladatkörükbe.

– A közfoglalkoztatottak jövő évi létszámát jelenleg még nem tudjuk, a létszámmeghatározás központilag, az aktuálisan rendelkezésre álló keretösszeg figyelembevételével történik minden évben – tájékoztatta a Délmagyarországot a polgármesteri hivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában