A megye sporttársadalma is gyászol

2022.09.21. 13:57

Elhunyt Lukács János rendőr vezérőrnagy

68 éves korában elhunyt Lukács János rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, a Pick Szeged jogelődjének, a Szegedi Volánnak az egykori kézilabdázója. Magyarország újkori történetében ő volt a leghosszabb ideig, húsz évig, ugyanazon helyen szolgálatban lévő megyei rendőrfőkapitány.

Jeszenszky Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

– Rendőrnek lenni hivatás és szakma is egyben, amely minden pillanatában felelősséget keletkeztet. Aki ezt az egyébként nem könnyű terhet viselni tudja, kellő alázatot és elkötelezettséget tanúsít, az hosszú távon kiszámítható pályára kerül. Ennek lehet fontos momentuma néhány elismerő szó, előléptetés vagy érdemjel – nyilatkozta a Délmagyarországnak még 2013-ban. Lukács Jánossal azután készített lapunk interjút, hogy rendőri pályafutása során tanúsított példamutató szolgálatellátásáért abban az évben Szent György érdemjelet vehetett át Pintér Sándor belügyminisztertől.

https://www.delmagyar.hu/szeged-es-kornyeke/2013/05/harom-kerdes-lukacs-janos-dandartabornoknak

Lukács János 1954. május 3-án született Hódmezővásárhelyen. Élete sokáig a sport körül forgott. Kézilabdázóként a Debrecen kézilabdacsapatával magyar bajnok volt, majd Szegedre igazolt és a Szegedi Volánnal – a Pick Szeged jogelődjével – bajnoki bronzérmes és kétszeres kupagyőztes lett. Persze nemcsak ő, hanem egész családja – apósa, anyósa és gyermekei is – éltek-haltak a sportért. Több sikeres asztaliteniszezőt, valamint úszót és díjugratót adtak a magyar sportnak. A nagycsaládot még 2008-ban mutattuk be olvasóinknak. 

https://www.delmagyar.hu/helyi-sport/2008/12/a-sport-karacsonykor-sem-tabu

Halálhírét is elsőként a volt klubja jelentette be: „68 éves korában elveszítettük Lukács Jánost, csapatunk, a Szegedi Volán egykori játékosát. Egy nagyszerű embert, sportolót, családapát, nagypapát, barátot, örök Szeged-szurkolót.”

https://www.pickhandball.hu/hirek/3585/elhunyt-lukacs-janos

Lukács János sportolói pályafutása befejezésével a rendőrségnél talált új közösségre és örök hivatásra. Hosszú pályafutása során végigjárta a ranglétrát. Előbb a Szegedi Rendőrkapitányságon vizsgálóként, majd 1985-től a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon fővizsgálóként, végül csoportvezetőként dolgozott. 1991 augusztusától a megyei főkapitány bűnügyi helyettese lett, majd bűnügyi igazgató. 1997. augusztus 1-jén nevezték ki Csongrád megye rendőrfőkapitányának. Nyugállományba vonulásáig, 2017. november 30-ig töltötte be ezt a posztot. Kinevezésekor parancsnokként a „törvényesen, szakszerűen és tisztességesen" mottót választotta, és az önmaga elé állított magas erkölcsi és szakmai mércének mindig igyekezett megfelelni. 

Rendőrként a fiatal jogászgenerációk képzésében is igen korán bekapcsolódott. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1991-től adott órákat kriminilasztika köréből, valamint elnökként tagja volt több államvizsga-bizottságnak is. 2014-ben Csongrád megye díszpolgára lett.

https://www.delmagyar.hu/szeged-es-kornyeke/2014/02/lukacs-janos-csongrad-megye-uj-diszpolgara 

Gyászolja a volt rendőrfőkapitányt a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság is, gyászközleményüket a rendőrség honlapján olvashatják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában