Tajpej

2022.09.14. 21:45

Szundi a parkban

Arany T. János

Ebéd utáni szundi egy tajpeji parkban. Ázsiában teljesen természetes dolog közterületen lepihenni. Fotó: Arany T. János

A tajvaniak bárhol bármikor el tudnak aludni. Őszintén csodáltam ezt a tulajdonságukat, de aztán rájöttem: amellett, hogy rengeteget dolgoznak, imádnak éjszaka fent lenni. A night marketek, éjszakai piacok egész Ázsiában népszerű helyszínei a társasági életnek. 

Ezt úgy kell elképzelni, mintha a város egyik utcáját – legyen ez a példa kedvéért a szegedi Ká­­rász utca – napnyugtával árusok tömegei lepnék el. Lenne köztük lángosos, ham­burgeres, jövendőmondó, cél­­lövölde, szuvenír­árus, és persze a ruhaboltok is nyitva lennének késő éjszakáig. Ez egy teljesen átlagos este bármelyik tajvani városban. 

Ezek után nem csoda, ha ebédszünetben a parkokat a fotón látható fiatalemberhez hasonló irodisták lepik el, és pihennek néhány percet. A napközbeni szunyókálásnak amúgy számos előnye van, azonban előfordulhatnak káros következmények is. Az alváshiá­nyos állapotban, kikapcsolódásként hasznos lehet a szundi napközben, viszont ha rossz napszakban, vagy túl sokáig tesszük, kellemetlen következményekre számíthatunk. 

Előfordulhat alvási tehetetlenség, vagyis a fáradtsági tünetek felerősödhetnek, illetve az éjszakai alvásidőt és alvásminőséget csökkentheti. Erre mindenki figyeljen oda, aki a Móra parkban, vagy a Széchenyi téren pihen le ebéd után! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában