Szegedi hírek

2022.11.04. 18:50

A szabadsághősökre emlékeztek a Dóm téren - fotók

Hatvanhat évvel ezelőtt november 4-én a az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsát a szovjet invázió pecsételte meg. A nemzeti gyásznapon a Magyar Pieta 1956 szobornál emlékezett meg a szegedi Fidesz-KDNP a hősökről, akik életüket áldozták, illetve akiket meghurcoltak, de akiknek a szívében a fogságban is tovább élt a szabadság eszménye.

Munkatársunktól

A Magyar Pieta 1956 szobornál emlékezett a szegedi Fidesz-KDNP az áldozatokra. Fotó: Karnok Csaba

– Emlékezünk a harcokban meghalt szabadsághőseinkre, a sortüzekben meggyilkolt ártatlan áldozatokra, a sok száz magyarországi kivégzettre, köztük a forradalomhoz haláláig hű miniszterelnökre, egyszerű munkásokra, 18. életévét alig betöltött pesti srácokra. Hálás szívvel emlékezünk a bebörtönzött ezrekre, akik szívében a fogságban is tovább élt a szabadság eszménye – mondta Mihálffy Béla országgyűlési képviselő a Magyar Pieta 1956 szobornál tartott megemlékezésen.

Mint ismert, 66 évvel ezelőtt, november 4-én hajnalban az ország egész területén megindult a szovjet katonai megszállás, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóját a kormány 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá. 

– Szegeden sem a forradalmat megelőző viharos napokban, sem a forradalom kitörését, majd győzelmét követően, sem az újbóli szovjet megszállás időszakában nem görbült haja szála a kommunista vezetőknek, sem a gyűlölt ávósoknak, karhatalmistáknak, sem pedig a megszálló szovjet katonáknak. A megszállók és az őket kiszolgáló hazaárulók már nem voltak ilyen nagyvonalúak. Amíg kezükben volt az irányítás, amikor átmenetileg elveszítették és amikor újra visszaszerezték a hatalmat, újra ás újra rárontottak nemzetükre, újra és újra rátámadtak a hazafiakra – mutatott rá a képviselő.

Mihálffy közölte, Schvarcz Lajos, Danner János, Kováts József, Földesi Tibor és Nyemcsók György mellett több mint háromszáz forradalmárnak kellett kínvallatást, hosszabb-rövidebb ideig tartó szabadságvesztést elszenvednie a szegedi forradalomban való részvételéért, és ezreket sújtottak egyéb adminisztratív intézkedéssel évekre, évtizedekre megbélyegezve őket és családjukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában