Otthagyott autóroncsok is szennyezik a tájat

2022.11.28. 20:10

Egyre nagyobb probléma a migránsok szemete

Ásotthalom online szeméttérképet készít, amelyen felmérik a legszennyezettebb területeket. A migránsok szemete és az embercsempészek által hátrahagyott járművek egyre nagyobb gondot jelentenek a térség településeinek.

Arany T. János

Bánhidy Zoltán tanár mutatja az embercsempészek álltal hátrahagyott, szétbontott autót az erdőben. Az 55-ös út mellett szem előtt lévő embercsempész-járművek mellett rengeteg roncs lapul a környező erdőkben. Archív fotó: Karnok Csaba

Mint megírtuk, az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai korábban heti rendszerességgel jártak ki az erdőbe és szedték össze a migránsok által hátrahagyott szemetet. A növekvő mennyiség miatt viszont nem tudják fizetni a konténer elszállításának a költségeit, ezért úgy döntöttek, befejezik ezt a tevékenységet. Erről szóló cikkünk hatására több szülő küldött támogatást az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány számára. Eddig ötvenezer forint jött össze a szülők támogatásából, és több doboz gumikesztyű, illetve szemeteszsák is érkezett. 

A problémával régóta küzd az ásotthalmi önkormányzat is. – Kapcsolatban vagyunk egy hulladékvadász társasággal, akiknek a küldetése az illegális hulladék felszámolása. Szeretnénk egy online térképet létrehozni, ahol megmutatjuk ezeket a gócpontokat, így láthatóvá válik a szennyezettség mértéke – mondta Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere. Hozzátette, mivel a legnagyobb kiadást az elszállítás jelenti, fontos kérdés, hogy van-e lehetőség a szemét helyben történő feldolgozására. A polgármester szerint a szelektív gyűjtés és a megsemmisítés is szóba jöhet.

Az út mentén és az erdőkben hátrahagyott  járművek kérdése viszont már jogszabályi probléma. – Ha el is tudnánk szállíttatni a közterületen őrizetlenül maradt járműveket, az azonosításuk, őrzésük, tulajdonoshoz visszajuttatásuk többszereplős feladat. Az önkormányzat nem rendelkezik azzal az adminisztrációs háttérrel, amivel a rendőrség, én nem tudok adatokat lekérni – magyarázta.

Mindezek hozadéka, hogy egy új bűnözési ág alakult ki. – Ezeket a járműveket még aznap elkezdik szétbontani az erre szakosodott csoportok. A végén egy olyan használhatatlan roncs marad a helyszínen, ami tényleg csak hulladékként értelmezhető. Ezeket a bandákat fokozott ellenőrzésekkel igyekszünk kordában tartani – tette hozzá.

Szemétszedés vadászokkal

Az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezete december 4-én, vasárnap szemétszedési napot hirdet Ruzsa, Öttömös, Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és Szőreg vadásztársaságainak részvételével, amire várják az érdeklődőket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában