210 önkormányzati bérlakás van a városban

2022.11.01. 17:30

Előre lehet fizetni az áramért Makón

Előre fizetős mérőórák felszerelésével is segíti a város az önkormányzati bérlakásokban élőket Makón – hangzott el a képviselő-testület legutóbbi, múlt szerdai ülésén. A lépésről Farkas Éva Erzsébet polgármester a rezsiválság miatt meghozott eddigi intézkedések között, napirend előtt számolt be.

Szabó Imre

A mérőórák felszereléséről a múlt szerdai testületi ülésen volt szó. Fotó: Szabó Imre

Összesen 210 önkormányzati bérlakás van a városban, ezek jelentős részét szociális alapon adják ki. A tapasztalatok szerint ezek lakóinak a jelentősen megemelkedett rezsi kifizetése problémát jelent. Mint korábban megírtuk, a kártyával előre tölthető mérőórák felszerelése már önmagában is ösztönzi a spórolást: ahol ilyen van, ott jobban figyelnek arra, hogy az elektromos berendezések minél takarékosabban üzemeljenek.

Persze nem ez az egyetlen intézkedés, amely a szerény körülmények között élőket segíti. Mint beszámoltunk róla, a makói önkormányzat a rászorulóknak rendkívüli települési támogatás formájában tud segítséget nyújtani a számlák fizetéséhez. Ez már egy régóta meglévő támogatási forma. Ennek ez évi kerete eredetileg 7 millió forintos volt, és ebből is kiosztottak már az elmúlt fél évben 4 és fél milliót. Most – a várhatóan megnövekedő igényekre tekintettel – a keret összegét 30 millió forintra emelték meg.

Farkas Éva Erzsébettől megtudtuk: az év végéig nagyjából 70 feltöltőkártyás villanyórát szerelnek be a bérlakásokban. Ezek kihelyezését már el is kezdték. A tervek között hasonló módon működő gázórák felszerelése is szerepel, ezek telepítését azonban csak 2023 elején tudják elkezdeni, ugyanis ennek a berendezésnek a beszerzése jóval bonyolultabb.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában