Szegedi hírek

2022.11.30. 18:18

Okostelefonon nézhetjük meg, mi volt korábban az épület helyén

Egy országosan egyedülálló mobiltelefonos applikációt fejlesztett a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesület, amiben a szegedi fejlesztéseket mutatják be.

Suki Zoltán

Mobiltelefonon mutatják, hogy mi volt az épület helyén korábban. Fotó: Gémes Sándor

 Az alkalmazás részleteiről Susányi Tamás, az egyesület munkatársa beszélt ma délután egy előadáson a Vedres István Technikumban. Elmondta, hogy az alkalmazás az okostelefonokon mutatja be a különböző folyó és már befejezett fejlesztési projektet, az ott elérhető nyilvános fényképek, tervek és más dokumentumok segítségével. Jelenleg 27 ilyen van a DÉL-URB-E nevű programban. 

A lényege, hogy ha valaki egy olyan helyszínhez ér, amelyik fent van az alkalmazásban, meg tudja nézni azt, hogy mi volt ott korábban, sőt a tervekhez és a kész projekt adataihoz is hozzáférhet. Susányi Tamás kiemelte, hogy nem csak önkormányzati beruházásokat mutatnak be, hanem tulajdonképpen bármilyen fejlesztést. Ez akár egy családi ház is lehet, ha a tulajdonos és a tervező is hozzájárul az adatok nyilvánosságra hozatalához. Szerdán az előadás után működés közben is bemutatták az alkalmazást egy Takaréktár utcai épületen, amiből majd egy egyetemi szálló lesz. 

Bár a rendszerben egyelőre csak szegedi projekt találhatók, de a megoldás más településekre is rugalmasan kiterjeszthető. A jelenleg elérhető információkat a fejlesztők az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer adatainak felhasználásával töltötték fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában