Fokozottan védett faj

2023.01.27. 20:40

Vármegyénkben néhány helyen élhet csak az év hala

A vízi növényzettel gazdagon benőtt, tiszta vizű lápi élőhelyeket kedveli az év hala. A lápi póc Csongrád-Csanád vármegyei előfordulásáról Sallai Zoltán halkutatót kérdeztük, aki elmondta, fokozottan védett fajról van szó, kifogása egész évben tilos.

Kiss Anna

Forrás: wikimedia commons

A 2023-as év hala a lápi póc lett a Magyar Haltani Társaság honlapján indított voksolás alapján. A hírről lapunk is beszámolt január első napjaiban, most viszont arra kerestük a választ Sallai Zoltán halkutató segítségével, hogy Csongrád-Csanád vármegyében hol fogható ez a faj. A Magyar Haltani Társaság elnökségi tagja elmondta, a vízi növényzettel gazdagon benőtt, tiszta vizű lápi élőhelyeket kedveli az év hala, amelynek élőhelyeit részben a szukcessziós folyamatok, részben pedig a kiszáradások veszélyeztetik.

Ezekből az élőhelyekből kevés maradt fenn a vármegyében. Sterbetz István az 1960-as évek előtt arról írt, hogy a Kurcából, a Tisza hullámteréből, a Barci-rétről és a hódmezővásárhelyi rizsföldeken is megtalálta a lápi pócot. Farkas Árpád az 1980-as évek végén még megtalálta az Atkai-Holt-Tiszában is, Gaskó Béla muzeológus pedig az ásotthalmi tőzegbánya-tóban találta meg 1994-ben. Utóbbi helyszínen sajnos biztosra vehető a kipusztulása. Ezzel sajnos végére is értünk az eddig ismert élőhelyeinek a felsorolásában – részletezte Sallai Zoltán.

De ha ilyen nehezen fogható, akkor miért ez lett az év hala? A szakember szerint a lápi póc dobogóra kerülésének oka lehet az, hogy a Magyar Haltani Társaság honlapját látogatók nagy része horgász, akik a tapasztalatok szerint a sügérféléket kevésbé kedvelik, ugyanis a sügér és durbincsok falánkságuk miatt gyakran mélyre nyelik a horgot, és a hátúszójuk elülső részében lévő szúrós csonttüskék kellemtelenné tudják tenni a horog kiszabadítását. A másik oka az is lehetett a győzelemnek, hogy a honlapon megjelent egy hír egy új lápi póc lelőhelyről, így szem előtt volt a kis termetű hal, amelynek hossza ritkán éri el a 10 centimétert.

Sallai Zoltán figyelmeztetett, a lápi póc fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint, kifogása pedig egész évben tilos, de nincs is tudomása arról, hogy bárki is horoggal fogott volna valaha lápi pócot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában