Töltéseket erősítettek meg, zsilipeket építettek és csatornát számoltak fel

2023.02.23. 07:00

Madarak ezreit vonzza a Baksi-puszta

A vízmegtartó és -kormányzó beavatkozásoknak köszönhetően jelentősen megnőtt a madármozgás a Baksi-pusztán. Február eleje óta csaknem száz hektárt öntött el a víz a zsilipek szabályozásával, rengeteg nyári lúd, nagy lilik, tőkés réce, csörgő réce és bíbic érkezett a pusztára.

Koós Kata

A Baksi-pusztán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, Pataki Zsolt végzi a zsilipek kezelését. Fotó: Hraskó István

Tavaly október végén történt meg a műszaki átadás a Baksi-puszta vízviszonyainak javítását célzó, uniós finanszírozású projektben. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található, kiemelt jelentőségű madárélőhely területén a kivitelezők segítségével töltéseket erősítettek meg, zsilipeket építettek és csatornát számoltak fel.

A Baksi-puszta a vonuló madarak rendkívül fontos állomása, itt található a Büdös-szék is. Fotó: Puskás József

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vízmegtartás és vízkormányzás érdekében végzett beavatkozások beváltották a várakozásokat. Február eleje óta csaknem száz hektárt öntött el a víz a Baksi-pusztán a zsilipek szabályozásával, ennek köszönhetően a korábbi évekhez képest már most sokkal nagyobb a madármozgás. Rengeteg nyári lúd, nagy lilik, tőkés réce, csörgő réce és bíbic érkezett a pusztára.

Fotó: Hraskó István

A Baksi-puszta az Alsó-Tisza-völgy és a Homokhátság peremzónáján, Csongrád-Csanád vármegyében öt település – Baks, Csanytelek, Ópusztaszer, Pusztaszer és Tömörkény – külterületén helyezkedik el. Teljes egészében lefedi a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet, így országos védettséget élvez és a Natura 2000 hatálya alá is tartozik. Egy része a Ramsari Egyezmény hatálya alá eső, nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, a vonuló madarak rendkívül fontos állomása. Tavasszal elsősorban partimadarak – főleg godák és cankók – alkotnak ott nagy csapatokat, míg ősszel a vadludak és a darvak a jellemzőek. Fészkelő- és táplálkozóhelyként is jelentős, a puszta rendszeres vendége többek között a gólyatöcs, a gulipán, a nagy goda és a cigányréce.

Fotó: Puskás József

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában