Hódmezővásárhelyi és budapesti családok is költöztek a faluba

2023.02.04. 07:00

Nagyéri ingatlanok: ma már a kereslet a jellemző

Nagyéren az elmúlt két-három évben megfordult az ingatlanpiaci tendencia. Míg korábban a kínálat volt az erősebb, addig mára a kereslet dominál. A helyieknek nem kell sokat várniuk, hogy eladják a házukat, hamar új gazdára találnak az ingatlanok.

Kovács Erika

Nagyéren az intézményeket és a falut átszelő utat is felújították az utóbbi években. Fotó: Kovács Erika

1974-ben szűnt meg Nagyér önálló tanácsa, akkor Pitvaroshoz csatolták, így volt ez egészen a rendszerváltozásig. Az önállóság hiánya nagyban meghatározta a falu sorsát. Alig csurrant, cseppent fejlesztésre pénz. Végül 1990-ben önállósodtunk

 – tekintett vissza a település múltjára Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere. Ez meghatározta a település sorsát, a hetvenes évek közepétől összesen 46 család költözött el a fejlődésben megtorpant kistelepülésről, sokakat a városi lét vonzott.

A rendszerváltozás utáni években rengeteg munkahely szűnt meg a városokban. Sokan váltak munkanélkülivé, nem tudták fizetni a lakásrészletüket, rezsijüket. Annak reményében, hogy vidéken olcsóbbak az ingatlanok és a megélhetés, nálunk is több városi vásárolt házat, nagyjából feleannyian, mint ahányan korábban elmentek a városba. Közülük 14 család máig Nagyéren él. Amikor 1993-ban polgármester lettem, még 752-en laktunk Nagyéren, most pedig 500 körül van a létszám, vagyis egyharmaddal kevesebben élünk

 – mondta Lőrincz Tibor, aki hangsúlyozta, az utóbbi években CSOK-kal, falusi CSOK-kal ismét jó néhány család költözött Nagyérre.

Fotó: Kovács Erika

Érkeztek hozzánk Hódmezővásárhelyről és Budapestről is, onnan például 3 család is, akik a városinál, fővárosinál jóval olcsóbban jutottak ingatlanhoz, amit fel is tudtak a támogatások segítségével újítani. Volt olyan ház, ami 3 millióért kelt el, 10-12 milliót költöttek a vevők a felújítására és lett egy szép, modern otthonuk. Mára elértük, hogy a nagyéri ingatlanárak is emelkedtek, kivéve a telekárak. Nagyéren továbbra is 100-150 ezer forintért lehet olyan telket vásárolni, ami előtt elmegy a víz, a gáz és a villany. A jég az új házak építésénél is megtört. Az elmúlt években épült egy új ház és ha minden igaz, idén is hozzákezdenek egyhez

 – mondta Lőrincz Tibor. Az árverésre került házak nagy része is elkelt, amiket cégek vásároltak meg.

Az ingatlanbefektetőket még nem tudjuk, „hová tegyük”, mert például még soproni cég is vett itt látatlanban három árverezett házat. Gondolom, továbbértékesítés céljából.

Nagyért több város is körbeveszi 30 kilométeres körben, Orosháza, Makó, Hódmezővásárhely, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza. Sokan ezekre a településekre járnak dolgozni, nagy bevásárlásra, bár ez utóbbi már házhoz szállítással is megoldható. Az elmúlt években pedig látványosan megszépült Nagyér, ez is vonzó a települést választóknak. Felújították az intézményeket, a közterületeik rendezettek, virágosak.

Képalá: Nagyéren az intézményeket és a falut átszelő utat is felújították az utóbbi években. Fotó: Kovács Erika


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában