Szegedi hírek

2023.02.21. 17:30

Parkolóhelyeket kérnek a lakótelepekre a kerékpárosok is

Bár a szegedi önkormányzat folyton hangsúlyozza, hogy mennyire kerékpárosbarát szemlélettel rendelkeznek, arról mégis megfeledkeztek, hogy a lakótelepeken megfelelő feltételeket biztosítsanak a bringaparkolásra. Pedig lenne megoldás, a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Területi Szervezetének vezetőjét kérdeztük erről.

Kiss Anna

Sokan fákhoz, korláthoz, gázcsőhöz zárják a kétkerekűt, mások a lépcsőház előterében tárolják. Fotó: Karnok Csaba

Lomkamrákban, lépcsőházakban, lakásokban dugdossák az emberek a bringáikat, megszegik a társasházi tűzvédelmi szabályokat, és sok lopással, rongálással szembesülnek. Bár bringautak vannak, a bringaparkolás nagyon problémás – vázolta fel közösségi oldalán a szegedi kerékpárosok helyzetét a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Területi Szervezete. Úgy vélik, a lakótelepi autóforgalom növekedése taszítja az embereket a biciklizéstől.

A szervezet szerint nagy probléma, hogy az elmúlt években egyáltalán nem fejlesztették Szegeden a lakótelepi biciklis parkolást, és kilátásban sincs semmi elképzelés, pedig abból a pénzből, amiből korábban parkolókat építették a városban, csodát lehetett volna tenni. Mint írták, úgy tűnik, az önkormányzat szerint a lakótelepen élő szegediek biciklivel csak menni akarnak, parkolni nem, autóval meg csak parkolni akarnak, de menni nem, viszont ez nem így van. A témában megkerestük Csüllög Imrét, a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Területi Szervezetének vezetőjét, aki kérdésünkre elmondta, eléggé jelentős, de elhanyagolt téma a lakóházakban, és azokon belül is a lakótelepen történő kerékpártárolás.

– Amikor a lakótelepek épültek Tarjántól Makkosházán át Alsóvárosig, nem biztos, hogy számítottak rá, hogy a lakosság 18 százaléka, vagy akár még többen is biciklivel járnak majd. Sok helyen az utcán fákhoz, gázcsőhöz zárják a kétkerekűt, mások a lépcsőház előterébe, és vannak, akik elég erősek és ügyesek, hogy akár a lépcsőn is levigyék a bringát a pincében lévő tárolóba, vagy föl a lakásba. A társasházakban a lakók közt gyakran visszatérő téma, hogy a kerekekkel összekoszolják a falakat, eltorlaszolják a menekülési útvonalakat, a tárolókban eldőlnek a biciklik, lopják vagy megrongálják őket, utóbbit akár véletlenül is 

– részletezte.

Csüllög Imre szerint ennek a problémának többféle megoldása lehet. Például pályázaton támogatják a társasházakat, hogy átalakításokkal alkalmas helyiségeket alakítsanak ki a kerékpártárolásra, vagy közterületen hozzanak létre zárható építményeket. Jelezte, minderről város 2015-ben készült Kerékpárforgalmi Hálózati Tervében is szó van. Megjegyezte, megoldás lehetne a kétsoros, vagyis emeletes tároló is, mert azzal egy autónyi területen akár 18-20 kerékpár is elhelyezhető lenne.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában