Pannonhalmi Zsuzsanna szerint a Sárkány politikai hajcihőbe került, szeretné megmenteni az alkotását

2023.03.13. 19:30

A népkerti játszótér kőcsúszdájával az idő nem, csak a kalapács bánhat el

Veszélybe került a népkerti játszótér kőcsúszdájának léte. Az önkormányzat a Hódpress cikke szerint a Pannonhalmi Zsuzsanna keramikusművész által készített Sárkány elbontását tervezi. A művész két hetet kért, hogy TÜV-engedélyt szerezzen a csúszda fennmaradásáért.

Kovács Erika

A csúszdának másfél méteres alapja van, még a földrengésnek is ellenállna. Az elmúlt másfél évtizedben még javítani sem kellett. Fotó: Kovács Erika

Vidékiek vagyunk, de gyakran jövünk erre a játszótérre a gyermekünkkel. Baj lenne, ha elbontanák a kőcsúszdát, még ha nem is lehet rajta játszani, mert ez a játszótér fő ékessége

 – mondta egy édesapa, aki a 2 éves gyermekével volt kint a játszótéren.

A játszótér gyöngyszeme

A Hódpress adta hírül nemrég, hogy elbontják a népkerti játszótér különleges játékelemét, a kőcsúszdát. A játékelem nem felel meg az Európai Unió követelményeinek, tavaly áprilisban ezért a csúszdázást játszást tiltó táblát helyezett mellé.

A népkerti játszóteret 2006-ban újította fel a Tiszta Szívvel Egyesület. A játszótér gyöngyszeme a Pannonhalmi Zsuzsanna keramikusművész által felajánlott terrazzó csúszda és ivókút. Mint emlékezetes, 2021-ben robbant ki a vásárhelyi játszótér botrány, az önkormányzat 18 játszóterén 127 elem közül 108-at lezártak, mert nem feleltek meg az előírásoknak, köztük a művészi játékokat, a kőcsúszdát is.

Szúrós növények körülötte

Tavaly, a május elsejei népkerti majálisra az önkormányzat a csúszdát körbeültette szúrós növényekkel, hogy a gyerekek ne tudjanak felmászni rá. Ezzel azonban nem mentek semmire. A növényeket valakik letaposták, ellopták, már csak a mulcs maradt a csúszda körül. A táblát is kihúzgálták, volt, hogy a libás lány medencéjében találták meg. A gyerekek pedig tovább használták és azóta sem történt rajta baleset.

A Sárkány csúszda alkotója, Pannonhalmi Zsuzsanna Ferenczi Noémi-díjas-, a Művészeti Alap nívó-díjasa, Gábor-díjas keramikus, érdemes művész hangsúlyozta, a kőcsúszdával az idő sem, legfeljebb a kalapács bír el.

Az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Formatervezési Tanács által kiírt játékpályázatra készítettem a kőcsúszdát, amivel díjat nyertem. Ez egy zsűrizett alkotás. Több mint 15 éve használják a vásárhelyi gyerekek. Tudtommal nem történt rajta baleset. Nem jelent nagyobb veszélyt, mint a műanyag csúszda, vagy akár a beton járda, mert ott is eleshet egy gyermek 

– mondta.

Fotó: Kovács Erika

Még a földrengésnek is ellenállna

Pannonhalmi Zsuzsanna a polgármestertől tudta meg, hogy a város a csúszda elbontásában gondolkodik. Végtelenül elszomorította a hír. Két hetet kért, hogy TÜV-engedélyt kérjen a csúszda megmaradásáért, használhatóságáért.

A csúszda úgynevezett római technikával készült, márvány berakások díszítik. Lekerekített, csiszolt, él nélküli felület, ergonómiailag is rendben van. Az elkészítésekor a város és az egyesület minden támogatást megadott, a majolikagyár egyik régi üzemcsarnokában építettük össze. Mivel a népkerti rész egy ingoványos talajú terület, ezért a csúszdának hatalmas alapot építettünk, legalább másfél métereset, vashuzalokkal erősítve. Még a földrengésnek is ellenállna. E miatt nem lehetne elhelyezni máshol. Az átadásakor egy még pelenkás kisgyerek volt az első, aki kipróbálta. Hatalmas boldogság volt az arcán. A kőcsúszda úgy érzem, most „politikai hajcihőbe” került, én meg ezt kikérem magamnak! Nem szeretnék ebben a kérdésben politikát látni, csakis a művészetet, azt viszont a legmagasabb fokon

 – mondta Pannonhalmi Zsuzsanna. 

Márki-Zay Péter lapunk megkeresésére azt mondta, neki a gyermekek biztonsága a legfontosabb. Az egyesületet felszólították a csúszda elszállítására. Az alkotót tájékoztatták, hogy ha az önkormányzatnak kell eltávolítania az elemet, nem tudják garantálni az épségét. Ezért kérte, hogy az egyesület vigye el máshová. „Ha a saját gyermekét akarja valamelyik fideszes asszonyság játszatni, tegye meg, de ne a város közterületén. Oldják meg, ez a lényeg” – mondta. A Pannonhalmi Zsuzsanna által kért két hetet kivárják.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában