Az iskola, ahol hetente kétszer a foci is szerepel az órarendben - Galéria

Iskolabemutató sorozatunkból ezúttal a Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és AMI-t ismerhetik meg. A gyerekközpontú intézményben a sport – azon belül is elsősorban a foci – és az idegen nyelv tanítása a leghangsúlyosabb programok, de fontosnak tartják az anyanyelvi és matematika tehetséggondozást is.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Két, hagyományos tantervű osztályt indít szeptemberben a Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és AMI, mindkettőt több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező tanítónő viszi majd. Az intézmény két fő profilja a művészetoktatás – amelyben a festészet, valamint a színjáték és drámajáték közül lehet választani a délutáni oktatási programból – és a sport. Kiss László intézményvezető azonban kiemelte, ehhez az utóbbi években már a magyar nyelv és irodalom tehetséggondozás is felzárkózott. Ennek sikerességét jól mutatja, hogy a Kazinczy-versenyre ebben a tanévben csak ebből az iskolából jutott be szegedi diák az országos döntőbe.

– A testnevelésórákon két lehetőség közül választhatnak diákjaink. A hagyományos, 5 órás foglalkozás helyett dönthetnek a 3+2 órás megoldás mellett is. Ez utóbbi esetben két órarendi órában fociedzésen vehetnek részt – beszélt a városban elsőként bevezetett programról az intézményvezető. Természetesen azonban egyéb mozgásformákra is van lehetőség az intézményben: tartanak például atlétika- és zumbafoglalkozást is. A mozgáshoz pedig az átlagosnál sokkal jobb feltételek adottak: az iskolának a tornaterem mellett van egy kézilabdapályája és egy multifunkcionális sportpályája is a hatalmas udvar mellett.

A Rókus 2-ben első osztálytól kezdve indul az idegen nyelv tanítás. Az angolt vagy németet ötödik osztálytól már akár heti 5 órában is lehet itt tanulni. Szintén az első évtől kezdve van informatika szakkör, Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra program, illetve minden osztálynak tartanak logikai gondolkodást fejlesztő foglalkozásokat is. Ez készíti elő a matematika nívó csoportot, amelyben a legtehetségesebb felsős fiatalok tanulhatják ezt a tantárgyat, az idegen nyelvhez és az informatikához hasonlóan, csoportbontásban. Mivel az átlagos osztálylétszámok 23-27 fő között mozognak, ezeket megbontva a kis csoportok már valóban személyre szabott és hatékony tanítást tesznek lehetővé.

Az intézménynek saját iskolapszichológusa van, így a felmerülő lelki problémákat azonnal, helyben tudják orvosolni. De büszkék különleges, szabadtéri oktatóbázisukra is, ahol jó időben a természettudományos tárgyakat tanítják a diákoknak a szabad levegőn.

A Rókus 2-ből a diákok 90 százaléka gimnáziumban vagy technikumban tanul tovább, eredményesen helyt tudnak tehát állni ballagásuk után is. A beiratkozáskor szívesen fogadják akár a körzeten kívüli gyerekeket is. Azokat a szülőket várják, akik gyermekközpontú intézményt keresnek. Itt ugyanis az a cél, hogy a diákok jól érezzék magukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában