Az igazgató egyesével köszönti minden reggel a Jerney diákjait - Galéria

A Jerney iskolában minden gyereket név szerint ismernek és egyénileg figyelnek oda mindannyiukra. A lemaradók fejlesztést, a tehetségesek támogatást kapnak képességeik kibontakoztatására. Ebbe a családias intézménybe várják két osztálya a leendő elsősöket.

Timár Kriszta

Kis létszámú osztályokban, családias légkörben telnek a jerneys diákok mindennapjai. Fotó: Gémes Sándor

Két első osztály indul szeptemberben a Jerney János Általános Iskolában. Az intézmény fő profilja Lázár Zoltán intézményvezető megfogalmazása szerint a gyermekközpontúság: ez egy olyan iskola, ahol a gyerekek megmaradhatnak gyereknek.

– Mi itt nem fegyelmezéssel, hanem megerősítéssel és sok humorral nevelünk – beszélt alapelvükről. – Valljuk, hogy mindenki hibázhat, azt viszont elvárjuk, hogy ha ez megtörténik, az illető azt kijavítsa. Vannak elvárások, dolgozni kell keményen, de mindezt nálunk családias, szerető, biztonságos közegben tehetik meg a diákok – hangsúlyozta.

A gyerekeket az igazgató minden nap személyesen köszönti: reggel 6 és 8 óra között ott áll az ajtóban és igény szerint öleléssel, pacsival vagy kézfogással üdvözli a megérkezőket.

– Név szerint ismerek mindenkit és mindig tudom, kinek milyen napja van – magyarázta.

De nem csak azt tudja, ki mikor megy fodrászhoz vagy milyen sporteredményt ért el a hétvégén, heti szinten nyomon követik külön azokat is, akiknek nem megy jól a tanulás. A tanáriban kifüggesztett táblázatban ott szerepel az összes jegyük, így minden pedagógus láthatja, ki és miben szorul segítségre.

– Senkit nem hagyunk az út szélén, akár tanulási problémája van, akár a sok hiányzás miatt van lemaradva. A személyes odafigyelésnek köszönhetően tavaly nem is volt bukás az iskolában – mesélte Lázár Zoltán. Hozzátette, a szakmai stábban utazó gyógypedagógus, iskolapszichológus és logopédus is van, a hátrányos helyzetű családokkal pedig a szülők bevonásával mentortanárok foglalkoznak.

A Jerneyben fontosnak tartják, hogy a diákok minél több időt töltsenek a levegőn, azért minden szünetben a parkosított udvarra küldik őket labdákkal, tollaskészletekkel, ugrálókötelekkel felszerelkezve. A tapasztalatok szerint így sokkal nyugodtabbak az órákon. A délutáni idősávban pedig helyben lehet foci, dzsúdó, tollaslabda, jóga vagy zumba órákra járni. A tervek szerint jövő tanévtől mindezt a kézilabda is kiegészíti majd a Pick Szeged utánpótlás programjának köszönhetően.

Az intézményvezető hangsúlyozta: a gyermekközpontúság és a barátságos légkör nem megy az oktatás színvonalának rovására. Tavaly a nyolcadikosok 95 százalékát az általa első helyen megjelölt intézménybe vették fel, 85 százalékuk érettségit adó képzésre ment tovább. A kompetenciaméréseken pedig mindig átlag felett teljesít az iskola.

– Büszke vagyok versenyeredményeinkre is: informatikából például rendszeresen országos dobogósunk van, de színjátszóink is a legnívósabb versenyeken mérettetik meg magukat – sorolta Lázár Zoltán.

Az iskolában egyébként akár első osztálytól lehet angolt vagy németet tanulni és van ECDL vizsgára felkészítő szakkörük is, amelynek tagjai mindannyian sikeres vizsgát szoktak tenni.

Az épület 2021-ben energetikai korszerűsítésen esett át, kísérletező és szemléltető eszközökben nagyon jó az ellátottsága, és projektor vagy digitális tábla is van minden tanteremben. Ebbe a közösségbe és környezetbe várják a leendő elsősöket, akiket 8 évig nem csak tanítanak, de vigyáznak is rájuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában