Szegedi hírek

2023.03.18. 11:00

Új módszerrel vizsgálják uralkodóink földi maradványait

delmagyar.hu

Több középkori magyar uralkodó és Mátyás király azonosításán is dolgozik kutatócsoportjával Neparáczki Endre, az SZTE Genetikai Tanszékének munkatársa. Archív fotó: Németh András Péter

Az archeogenetikai vizsgálatokat jelentősen megkönnyítő, új módszert publikáltak az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika kutatói az egyetem Genetikai Tanszékével és az MKI Archeogenetikai Kutatóközpontjával együttműködésben.

Az egyik legrangosabb genetikai szaklapban, a BMC Genome Biology folyóiratban közzétett új módszer áttörést jelent a vizsgált minták közötti rokonsági kapcsolatok azonosításában. A rokonsági analízis ugyanis korábban nagy bizonytalanságok mellett is csupán másodfokig, azaz a nagyszülőtől az unokáig volt lehetséges. Ezzel szemben a correctKin nevet viselő új módszerrel akár negyedfokú rokonságig, azaz az ükszülőtől ükunokáig terjedő vonalon is megbízhatóan azonosíthatók a rokoni kapcsolatok. Akár erősen károsodott régészeti vagy igazságügyi mintákból is, amikor csak viszonylag csekély töredékét, kevesebb mint tíz százalékát ismerik a kutatók.

 A módszer egyik nagy előnye, hogy akár többezer minta gyors, együttes analízisére is alkalmas. 

Több középkori magyar uralkodó és Mátyás király azonosításán is dolgozik kutatócsoportjával Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatócsoportjának igazgatója, az SZTE Genetikai Tanszékének munkatársa. A székesfehérvári osszárium megnyitásával és a modern archeogenetika segítségével lehetőség nyílt arra, hogy az ott őrzött csontmaradványokból DNS-mintát nyerjenek ki a szegedi laborban.

Eddig Antiókhiai Anna, III. Béla magyar király első feleségének csontjai után Szent László király földi maradványait, továbbá feltételezhetően Halicsi Endrét, vagyis András magyar királyi herceget is sikerült azonosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában