Nem volt hiány látványos bemutatókban

2023.04.28. 15:08

A műszakiakat ünnepelték a szentesi laktanyában – videó

Katonai és rendőri bemutatók, ejtőernyős célbaugrás, harci helikopterek átrepülése és még megannyi izgalmas programmal várt a látogatókat a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred. A nyílt nap nem titkolt célja, hogy közelebbről is megmutassa a katonai életet a civileknek.

Majzik Attila

Bőven kínáltak látnivalót a vendégeknek a műszakiak napján. Fotó: Majzik Attila

Harcban és tűzben születtek a műszakiak: az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején, 1849. április 25-én, a komáromi csatában a műszaki katonák ellenséges tűzben hajókból és bárkákból építettek hidat a Dunán. Ez a tett nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a honvédsereg május 21-én visszafoglalhatta Buda várát az osztrák seregtől. A műszakiak „születésnapjára” a hagyományokhoz híven megnyitották az érdeklődők előtt a szentesi laktanya kapuit.

Nyitnak a civilek felé

A mai napon szeretnénk bemutatni minden szegletét, nemcsak a műszaki szakterületnek, hanem a magyar honvédség új fejlesztéseinek is. A fiatalok felé is nyitunk, a kadét iskolák is folyamatosan együtt dolgoznak velünk, őket is sikerült beállítanunk az alakzatba. Remélhetőleg ők a jövőben műszaki katonák vagy a magyar honvédség tagjai lesznek

 – mondta el a rendezvényen Csurgó Attila, a műszaki ezred parancsnoka.

Számunkra fontos, hogy a civil lakosság, a fiatalok megismerjék ezt a közeget. Azt szeretnénk megmutatni, hogy ez is a társadalomnak egy része, és ugyanolyan könnyen beilleszkedett az ember, hogyha a haza szolgálatát egy életpályának tekinti

 – tette hozzá az ezredparancsnok.

Jó újra itt lenni

A laktanya vendégeinek bőven kínáltak látnivalót a műszakiak napján: az ünnepélyes ezredsorakozó után ejtőernyősök „ugrottak be” a rendezvényre, majd a harci helikopterek átrepülése után többek között tűzszerész és rendőrségi bemutató, illetve egy komplett katonai tábor is várta a látogatókat.

A programhelyszínek között sétálva egy régi ismerőssel is összefutottunk: Antal László dandártábornok, Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke mintegy nyolc évig volt a szentesi műszakiak parancsnoka. Mint a dandártábornok elmondta, nagyon jó érzés neki visszatérni a szentesi laktanyába. Hozzátette, jelenlegi munkakörében is látóterében maradt a II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred, figyelemmel követi az ezrednél folyó munkát.

Látványban nem volt hiány

A műszakiak napján nem csak jelenlegi, hanem egykori katonákkal is könnyen találkozhatott az ember. Kispál Jenő nyugállományú őrnagy, az egykori 24. radarszázad utolsó parancsnoka több éve visszajáró vendég a szentesi laktanyában. 

Nagyon szép és nagyon színvonalas, amit itt évek óta csinálnak a műszakiak a rendőrökkel, és most már a szegedi fegyház és börtönnel együtt. A helikopterek lenyűgözőek voltak, az ejtőernyősök csodálatosan szépen, pontosan csinálták a feladatokat. Látszik, hogy nagyon komolyan készültek erre a napra, nagyon köszönöm a munkájukat 

– mondta az egykori katonatiszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában