Makó

2023.04.08. 15:44

Húsvét a Maros partján

Makó főterén a húsvétot a béke gondolatának jegyében szervezett szabadtéri kiállítás köszöntötte szombaton reggel, aztán a Makovecz téren egész nap tartó kirakodó- és virágvásárral, szórakoztató rendezvények sorával ünnepeltek.

Szabó Imre

A makói központi ünnepség egyes elemei gondolatébresztőek voltak, de jutott tér a szórakozásnak is. Fotó: Szabó Imre

A makóiak a járványveszély idején megszokták, hogy a jeles napokat más lehetőség híján szabadtéri kiállítás köszönti a város főterén. Az alkalmi tárlatok aztán olyan népszerűvé váltak, hogy azóta is rendeznek hasonlókat – most legutóbb például a húsvét köszöntésére. Ahogyan az a vallási eredetű ünnepek alkalmával lenni szokott, a felállított üvegvitrinekbe a városban működő egyházak helyezték el relikviáikat, ezúttal a béke gondolatának jegyében.

A megnyitón Farkas Éva Erzsébet polgármester mellett az egyházközösségek képviselői vettek részt. A városvezető beszédében azt kérte, Jézus feltámadásában reménykedve mindannyian legyünk a béke eszközévé, és hozzátette: a háború vírusát alighanem nehezebb lesz legyőzni, mint az emberi szervezetet megtámadó kórokozókat, mert az nem kívülről, hanem a bűn által megrontott emberi szívből fakad. A szökőkúton körbefutó felirat is azt hirdette: Legyünk a béke eszközeivé.

Fotó: Szabó Imre

A húsvétot azonban nem csak ilyen módon köszöntötték a Maros-parti városban. A közeli Makovecz téren egész nap húsvéti programokkal és hagyományos Kiskaska-, illetve virágvásárral várták a családokat. A gyerekek, ha volt kedvük, kézműveskedhettek, kipróbálhatták a tojásfestést, de a rendezvényeket állatsimogató, mesekert és lovas kocsizás is kiegészítette. Sötétedéskor koncertre várták a Szélműves zenekart, majd a Forgatós együttest kérték fel egy táncház megtartására. Amint a helyszínen járva láttuk, a hangulat a zord idő ellenére is barátságos és vidám volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában