Szegedi hírek

2023.04.27. 20:00

Oscar-díjat nyert kórus érkezett két napra Szegedre

A Mindenki című Oscar-díjas film tette világhírűvé a Bakáts-kórust 6 évvel ezelőtt. Az énekkar két napig most Szegeden vendégeskedik a Tabán iskola meghívásának köszönhetően, amely során kétszer is koncerteznek a helyi kórussal közösen.

T.K.

A Bakáts-kórus, amely 6 éve szerepelt az Oscar-díjjal jutalmazott filmben, most Szegeden vendégeskedik a Tabán iskola meghívására. Fotók: Gémes Sándor

A Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa vendégeskedik Szegeden, a Tabán Általános Iskolában. A fővárosi intézmény 30 fős énekkara két egymást követő nap is fellép. Csütörtökön már telt ház előtt mutatkozhattak be: a Tabán iskola 40 fős kórusával, illetve a Hóvirág Kórussal együtt álltak színpadon. A tornatermi koncerten, amelyet a Király Kabóca Gitáregyüttes, valamint tekerő és zongora is kiegészített, szülők és diákok is részt vettek. A délutáni program rövidebb változatát pénteken, a Tabán Napon újra előadják az iskola közösségének.

A kórus neve 2017-ben világhírűvé vált, akkor nyert ugyanis Oscar-díjat Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje, amelyben ez az énekkar is szerepelt. Molnár Mónika kórusvezető, énektanár elmondta, évekkel a bemutató előtt forgattak, így a világsiker idején is már alig volt pár tag, aki látható volt az alkotásban. A szólista például, akit a vásznon még alsós kislányként szerepelt, éppen abban az évben volt nyolcadikos. Mostanra pedig természetesen már senki nincs az énekesek között közülük.

Mindig szoktam hangsúlyozni, hogy a film kapott Oscar-díjat, nem a kórus. Ettől függetlenül ez egy nagyon szép emlék marad – idézte fel a 6 évvel ezelőtti sikert a tanárnő. Mint mondta, abban az évben február és augusztus között 80 fellépésük volt és további két éven keresztül hasonlóan keresett kórus voltak. A pandémia azonban megakasztotta ezt a trendet, mostanra pedig már ritkán emlegetik őket, mint a Mindenki kórusát. – A Bodzavirágot sem énekeljük már, csak ha azt külön kérik

 – mosolygott.

A Bakáts-kórus évek óta működteti Zenehíd projektjét, amelynek lényege, hogy különböző énekkarokkal keresik a kapcsolatot. Voltak már Erdélyben, Franciaországban, Svájcban és Ausztriában is, de több hazai kórussal is találkoztak. Ennek kapcsán érkeztek Szegedre is, Gégény Gáborné tanárnő meghívására. Csütörtökön a School of Business idegenvezető hallgatói mutatták be nekik a belvárost: voltak a városházán és kipróbálták a dóm akkusztikáját is. A csütörtöki koncert után ismerkedős esten vettek részt a Tabános diákokkal, akikhez pénteken is csatlakoznak az iskolai nap programjaiban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában