Deszk

2023.05.19. 16:57

Az időt vitték papírra, remek alkotások születtek - Fotók

Különlegesebbnél különlegesebb módon jelenítették meg a vármegye iskolásai, hogy mit jelent számukra az a szó, hogy idő. Pénteken a deszki iskola névadójának emlékére szervezett ünnepségen díjazták a legjobb műveket.

Kiss Anna

Az iskola névadójára emlékeztek pénteken Deszken. Fotó: Karnok Csaba

Intézményük névadójára, Deszk szülöttére emlékeztek pénteken a Zoltánfy István Általános Iskola diákjai és pedagógusai a faluházban, az iskolában ugyanis energetikai fejlesztés zajlik, ami miatt nem tudtak ott ünnepelni. Az eseményen kihirdették a már hagyománynak számító, az egykori festőnek, Zoltánfy Istvánnak emléket állító alkotói pályázat nyerteseit is. A fiatalok rajzolva vagy festve azt jelenítették meg, hogy mit jelent számukra az idő.

Az ünnepségen Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ vezetője elmondta, a hét során sok gazdag pillanatban volt része, de ez az egyik legszebb számára, mert a diákoktól tanulhat. Megjegyezte, az alkotásokat nézve az jutott eszébe egyből, hogy eszméletlenül ügyesek a fiatalok, csodálatra méltót alkottak. Hozzátette, a világot láttatták saját szemüvegükön keresztül, ugyanakkor a saját belső érzékvilágukba is bepillantást adtak. Úgy véli, a fiatalok művei azt mutatják meg, hogy van mit csodálni a jövő generációjában, hiszen bár az idő relatív, de a mai fiatalok remekül áthidalják ezt a problémát. 

Az alkotói pályázatot a helyi önkormányzat is támogatta. A pénteki megemlékezésen Király László polgármester arról beszélt, hogy a deszkiek számára nagyon fontos Zoltánfy István, hiszen bár Szegeden élt és ott is teljesedett ki, de egész életében deszkinek vallotta magát. Hangsúlyozta, mindig is deszkinek fogják tekinteni a festőművészt, és nagy öröm, hogy a Zoltánfy családdal a település és az iskola is jó kapcsolatot ápol. Kiemelte, büszkék arra, hogy volt egy Zoltánfy Istvánuk, aki érdekes hangulatú művekkel töltötte meg a vásznakat, deszkákat, melyeken azt mutatta meg igen különleges ecsetvonásokkal, hogy az élet nem mindig szép. Jelezte, Deszk fantasztikus ereklyéknek lehet az örököse, hiszen több Zoltánfy alkotás is a községben található meg.

Az alsó tagozatosok körében Krecsmár Annáé, a felső tagozatosok esetében Markó Sáráé, míg a középiskolások között Dudás Annáé lett a legkiválóbb, időről szóló alkotás a szakmai zsűri értékelése alapján. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában