Szegedi hírek

2023.05.05. 16:19

Elballagtak a végzősök, hétfőn megkezdődik az érettségi

Ma még sok középiskolában ballagásokat tartanak, hétfőn azonban megkezdődik a végzősök legfeszültebb időszaka, az érettségi. Az első héten magyar, matematika, történelem és idegen nyelv írásbeli vizsgákat tartanak. Idén több mint 111 ezren maturálnak országszerte.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

A végzős középiskolások élete az elmúlt napokban a bulizásról szólt. Megtartották a szerenádot tanáraiknak, pénteken és szombaton pedig mindenhol megrendezik a ballagási ünnepségeket is. Lényegében péntek délelőtt óta tartanak a búcsúztatások: van, ahol még tanítási időben, máshol délután vonultak végig virágokkal a kézben a fiatalok, és sok iskola szombatra időzítette a végzősök egyik legfontosabb ünnepét. Ma tehát még az ünnepé a főszerep, ezt követően azonban életük eddigi legkomolyabb kihívásával kell szembe nézniük, hiszen négy évnyi tanulmányaikból kell számot adniuk, ráadásul ilyen, napokig tartó vizsgahelyzetnek vélhetően nem voltak még soha kitéve.

A következő hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 ezer 100-an érettségiznek. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az érettségizők közül több mint 74 ezer a végzős középiskolás. A többiek előrehozott, javító, pótló, vagy szintemelő vizsgát tesznek. Bár a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal pénteken megkezdődött az idei szezon, a legtöbb diák hétfőn kezdi meg vizsgáit a magyar nyelv és irodalom írásbelivel. Ebből a tárgyból középszinten 72 ezer 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot tudásáról. A következő napon matematikából középszinten 70 ezer 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek. Május 10-én történelemből középszinten 68 ezer 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik. Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 11-én angol nyelvből középszinten 45 ezer 864-en, emelt szinten 18 ezer 848-en; május 12-én német nyelvből középszinten 11 ezer 537-en, emelt szinten 2077-en érettségiznek.

A legtöbb érettségiző a vizsgák előtti napokban már nagyon stresszel, és igyekszik az utolsó pillanatokig tanulni. Szakemberek szerint azonban nem ez a legideálisabb hozzáállás. Sokkal fontosabb, hogy mentálisan és fizikálisan is kipihenten vágjanak neki a vizsgadolgozatoknak, éppen ezért többet segít az utolsó napokban a kikapcsolódás és a sok alvás. Mindezek mellett pedig érdemes tudatosítani, hogy bár ez valóban egy komoly megmérettetés, nem történik semmi helyrehozhatatlan akkor sem, ha valami nem sikerül, hiszen van lehetőség újra érettségizni vagy javító vizsgát tenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában