Szegedi hírek

2023.05.12. 12:42

Elbúcsúztak Nagy Lászlótól – Fotók

Pénteken tartották Nagy László búcsúztatását a Belvárosi temetőben. Kozma József az önkormányzat, Juronics Tamás a Szegedi Kortárs Balett, Barnák László a Szegedi Nemzeti Színház képviseletében búcsúzott a volt színidirektortól.

Koós Kata

Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője a temetésen barátjától búcsúzott. Fotó: Karnok Csaba

Életének 75. évében hunyt el Nagy László, a Szegedi Nemzeti Színház egykori igazgatója, a társulat örökös tagja. Búcsúztatását pénteken tartották a Belvárosi temetőben, ahol elsőként Kozma József, a szegedi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke mondott beszédet.

Meghatározó és mértékadó szereplője volt szegedi közösségünknek. Számára a természetes létezési és megnyilatkozási forma volt, hogy a közösség képviseletében is emberi volt, a legapróbb emberi dolgok mögött is éreztük figyelmét, törődését. Nagy László nem Szegeden született, mégis kevés olyan ember van, aki annyi mindent tett volna Szeged kultúrájáért, színházának felvirágoztatásáért, mint ő. Magunkra hagyott, de velünk marad. Örökös tagja marad a színháznak, és nem lennék meglepve, ha most éppen az angyalokból szervezne társulatot maga köré mennyei előadásokhoz

 – búcsúzott Kozma József.

Nagy László tíz éven át, 1982 és 1992 között igazgatta a Szegedi Nemzeti Színházat. Irányítása alatt, 1986-ban készült el az akkor százéves épület teljes felújítása. Az ő kérésére csatlakozott a társulathoz hajdanán Imre Zoltán, aki önálló tagozatként létrehozta a Szegedi Balettet, amely a ma már önálló és magas nemzetközi elismertségű Szegedi Kortárs Balett elődje volt. Juronics Tamás művészeti vezető a temetésen barátjától búcsúzott.

Nagy László 1992 és 1995 között újságíróként tevékenykedett, majd 1995-2007 között az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot vezette. 2007-ben az útja visszavezetett a Szegedi Nemzeti Színházba, és egészen a nyugdíjba vonulásáig ügyvezető igazgatóként szolgálta a társulatot. Munkásságát Pro Theatro Díjjal, az Alföld Turizmusáért Díjjal, Csongrád Megye Alkotói Díjával, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, valamint Dömötör-életműdíjjal méltatták.

A gyászoló család mély fájdalmában osztozunk. Nagy László örökös tagunk, a Szegedi Nemzeti Színház hajdani igazgatójának szellemiségét, emlékét tisztelettel megőrizzük

 – mondta Barnák László főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában