Szegedi hírek

2023.05.09. 14:42

Matek érettségi a Radnótiban: Ez tök jó volt

Nem tartották nehéznek a középszintű matematika érettségit a Radnótis diákok – legalábbis mi nem találtunk olyat, aki panaszkodott volna. Az utolsó feladat tűnt problémásnak, arra azonban mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy ne oldja meg. Az általunk megkérdezett szaktanár szerint azonban több feladat is rejtett buktatókat.

Timár Kriszta

A Radnóti diákjai nem találták nehéznek a matek érettségit. Fotó: Gémes Sándor

Kedden reggel 9 órakor a matematika írásbeli érettségivel folytatódott a végzős középiskolások vizsgasorozata. Ezen a napon a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban kérdezgettük a diákokat a vizsga előtt, de hamar rájöttünk, valószínűleg nem reprezentatív mintát kapunk a válaszokból. Gyakorlatilag nem találtunk olyan végzőst, aki ne azt mondta volna: nem izgul, sőt várja a matek érettségit. 

– Szeretem ezt a tárgyat, mert könnyű – mondta a spanyol szakos Pipicz Nikolett. 

– Hónapok óta rengeteget gyakoroltunk, szerintem jól felkészítettek bennünket. Ráadásul a magyar is korrekt volt, úgyhogy reméljük, ez is az lesz – bizakodott a biológia tagozatos Szutor Adél. 

– Nyugodtabb vagyok, mint tegnap. Ráadásul a tanárnőnk a folyosón felügyel, biztonságérzetet ad, hogy a közelben van – ezt már a humán tagozatos Topor Nikoltól hallottuk.

A hangulatot a tanárok is igyekeztek oldani. 

– Öt perc múlva mindenki rá fog jönni, hogy ez katonadolog. Még én is átmentem annakidején – adott a kezdés előtti percekben még egy bátorító lökést Pataki Balázs. 

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten országosan 70 394-en jelentkeztek vizsgára. Esetükben a feladatlap két részből állt: az első részben 12 rövidebb feladatot kaptak, melyek megoldására 45 perc áll rendelkezésre. A második feladatlap első részében három feladat szerepelt, majd az újabb három feladat közül kettőt kellett választani, és azokat megoldani. Erre a részre 135 perc jutott. 

A radnótisok közül szinte mindenki ki is használta a rendelkezésre álló időt, délig alig jöttek ki páran a termekből. Pozitív hozzáállásuk pedig nem sokat csökkent a vizsga végére sem. 

– Nagyon jó volt. Fél órával hamarabb végeztem. Nem volt nehéz. Élveztem – értékelték a folyosón értük izguló tanáruknak a biológia tagozatosok a feladatsort.

Megkérdeztük a humán osztályt is, hátha ők másképp látták, de ők sem voltak kétségbe esve. 

– Nem tűnt vészesnek, annak ellenére sem, hogy volt egy új típusú feladat – mondták.

Persze nem volt mindenki felhőtlenül boldog. Akadt, aki szerint például félreérthető volt néhány kérdés, az pedig egységes vélemény volt, hogy a 18-as feladat nehéz volt. Szerencsére az választható volt, így a legtöbben azt hagyták ki.

Schultz János, a Radnóti matematika szakos tanára már nem volt ilyen optimista a feladatsorral, igaz hozzátette: nem az iskola diákjainak képessége alapján értékelt. Mint mondta, az első feladatrész az átlagosnál könnyebb volt, a második viszont nehezebb a megszokottnál. 

A népességszám változásról szóló feladatnál kamatos kamat számítással kapcsolatos gondolkodás kellett és a logaritmus fogalmát is ismerni kellett. A 18-as feladat pedig kifejezetten kellemetlen volt. Aki azt választotta, nem biztos, hogy be tudta fejezni időben beszélt a legsarkalatosabb példákról a szaktanár, aki úgy fogalmazott, a 90 százalékosnál magasabb szint elérése, mely a továbbtanulási pontok miatt sokaknak fontos lehet, idén biztosan nem volt könnyű feladat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában