Haltelepítési körkép Csongrád-Csanád vármegyében

2023.06.10. 13:05

Csapósügér és menyhal is került a vizekbe

Menyhal, csapósügér és fogassüllő is érkezett a Csongrád-Csanád vármegyei vizekbe a fogható méretű háromnyaras pontyok mellett. Idén eddig valamivel több mint 16 tonna pontyot telepített a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége.

Munkatársunktól

Pontyot, menyhalat, csapósügért és fogassüllőt telepítettek a vármegyei vizekbe. Fotó: HECSMSZ

A horgászati szokásoknak megfelelően a Csongrád-Csanád vármegyei vizekbe is elsődlegesen ponty, annak is háromnyaras, fogható méretű változata kerül legnagyobb mennyiségben telepítésre. A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) arról számolt be honlapján, hogy idén a Tisza vízállása és a földutak állapota miatt csak április végén tudtak a Körtvélyesi-holtágba pontyot telepíteni. Akkor oda több mint 2400 kilogrammnyi hal került, a Maty-éren és Salakosnál pedig valamivel több, mint 1200 kilónyi került a vizekbe.

Május elején újabb pontyszállítmány érkezett, akkor az Atkai-holtág 1900 kiló, a Gyálai-holtág, Sárgás-Görbe részre 1238 kiló, míg az Algyői főcsatornába 640 kilónyi hal került. Június elején – a horgászok igényeire válaszul – időközi pontytelepítést végzett a szövetség, a Salakos horgásztavakhoz akkor vegyesen pikkelyes és tükrös pontyokat vittek 500 kilogramm mennyiségben.

 Fotó: HECSMSZ

Menyhalivadék telepítést is végeztek, május elején 15 ezer darab ivadék került a Maros és a Tisza torkolatához.

Reményeink szerint a rendszeres állománypótlás is hozzájárul, hogy ne csak esetleges zsákmányként jelentkezzen ez a különleges tőkehalféle a horgokon 

– írta a HECSMSZ. Ezen felül süllő- és sügértelepítések is zajlottak vármegyénk vizein, 7 horgászegyesület számára szállítottak ki mindösszesen 47 ezer darab süllőivadékot. Május végén további 8000 ivadék érkezett, azok az Atkai-holtágba leltek új otthonra.

Bizakodásra ad azonban okot, hogy a tavaszi időszakban az idei évben már összesen 80 süllőfészek kihelyezése történt az arra alkalmas vízterületeken és ezen fészkek nagy részén érdemi mennyiségű ikrát találtunk 

– olvasható a HECSMSZ honlapján.

Beszámoltak arról is, hogy csapósügér május végén került a Gyálai Holt-Tiszában, a Maty-éri víztározóba és az Atkai Holt-Tiszába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában