Szegedi hírek

2023.06.28. 10:00

Fejlesztések miatt módosul a szegedi buszmenetrend - Galéria

A tervek szerint nyár végére befejezik a „Szeged, ELI lézerközpont közlekedési kapcsolatainak javítása” elnevezésű projektet. Ez többek között azzal is jár, hogy változik a 78-as és a 78A jelzésű buszok menetrendje. Ha a projekt mégsem fejeződne be, akkor eltolják a menetrend módosítását is. A munka természetesen nem csak menetrend-módosítással jár.

Suki Zoltán

Még dolgoznak a munkaterületen a munkások. Fotó: Gémes Sándor

A múlt pénteki szegedi közgyűlés elé került a 78-as és a 78A jelzésű buszok menetrendjének módosítása. Erre azért van szükség, mert már korábban belekezdtek egy közlekedési infrastruktúra fejlesztésbe, aminek a hivatalos neve a „Szeged, ELI lézerközpont közlekedési kapcsolatainak javítása”. A közgyűlés elé terjesztett dokumentum szerint a kivitelezés műszaki átadás-átvételének lezárása augusztus 30-ig megtörténik. Így szeptember 1-től máris lehet módosítani az említett buszok menetrendjét. A tervek szerint bevonják a Liliom lakókertet is a helyi közösségi közlekedésbe. Ez nyilván pénzbe kerül, de megvan rá a fedezet.

Az új nyomvonalon közlekedő 78-as és 78A-s jelzésű autóbuszok költségigénye ebben az évben kicsivel több, mint 5 millió 200 ezer forint. A módosítás miatti többletköltség a szeptember 1-től december 31-ig terjedő időszakra 1 millió 72 ezer forint, vagyis ennyit kell fizetnie az önkormányzatnak pluszban a Volánbusz felé. Az előterjesztésben az is szerepel, hogy ha a műszaki átadás nem történne meg augusztus 30-ig, akkor a menetrend-módosításról később dönt majd a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság.

Az útfejlesztés, amiről szó van, Szeged legnagyobb lakóövezetét, a Vértót és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot összekapcsoló új, 3,9 kilométeres út. A munkások csaknem 2900 méteren újítanak fel utakat, de lesznek új körforgalmak, egy gyűjtőút és egy kerékpárút is. Mivel a buszmenetrend és az útvonal is változik, szükség lesz új buszmegállókra is, és ezek mellett hármat fel is újítanak.

Ha minden jól halad, 164 közvilágítási oszlopot és 248 lámpatestet is telepítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában