Szegedi hírek

2023.06.02. 18:00

Krúdys pedagógus lett Szeged legmenőbb tanára

A Krúdy-iskola szakács szakoktatója lett idén Szeged legmenőbb tanára. Helfenbein István mindössze 3 éve oktat, előtte a szakmában dolgozott több mint 3 évtizedig. Mint mesélte, egyetlen pillanatra sem bánta meg, hogy pályát módosított.

Timár Kriszta

Helfenbein Istvánt választották meg a szegedi középiskolások idén Szeged legmenőbb tanárának. Fotó: Timár Kriszta

Immár harmadik alkalommal adták át a Szeged legmenőbb tanára címet. A választást hagyományosan a Középiskolások Hete programsorozat részeként tartják meg. Idén kilenc jelöltre szavazhattak a diákok az Instagramon: az Eötvös, Kőrösy, Radnóti, Krúdy, SZTE Gyakorló, Tömörkény és Kiss Ferenc iskolák egy-egy, illetve a Deák két tanárára. A keddtől csütörtökig tartó voksolási időszakban közel 6 ezer értékelhető szavazat érkezett. A verseny az utolsó pillanatig nagyon szoros volt két jelölt között, az utolsó órában azonban váratlan mennyiségű szavazat dőlt be a rendszerbe. A szervezők úgy döntöttek, ezeket nem veszik figyelembe, mivel valószínűleg nem valós személyektől származtak. Így a vokseső előtti pillanatot figyelembe véve Helfenbein István Róbertet hirdették ki győztesnek.

Fotó: Timár Kriszta

A Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola szakács szakoktatója az előző évi győztestől, Csepregi Imrétől vehette át a vándorkupát. Megköszönte a jelölőnek – akinek személyére nem sikerült fényt derítenie – és azoknak is, akik szavaztak rá. Lapunknak elmesélte, ő nincs is fent a közösségi oldalon, így nem követte nyomon a szavazást, ismerősök tájékoztatták időnként annak állásáról. 

Amikor kiderült, milyen szoros a verseny egy másik kollégámmal, akkor éreztem azt, hogy jó lenne nyerni. Végül nekem volt szerencsém

 – mosolygott.

Arra a kérdésre, milyennek kell lennie egy tanárnak ahhoz, hogy a diákok ennyire szeressék, Helfenbein István azt mondta, rugalmasnak, talpraesettnek.

Meg kell követelni az alap dolgokat, de nem szabad földhöz ragadtnak lenni. Inspirálni kell őket és emberként kell velük bánni. Egy kis szigor, egy kis könnyítés, ezt szeretik

 – magyarázta a pedagógus, aki elárulta: szívesen beszélget tanítványaival a tananyagon kívüli témákról is. Ennek köszönhetően nem egyszer magánéleti kérdésekkel is fordulnak hozzá.

Szeged legmenőbb tanára egyébként mindössze 3 éve tanít, előtte 33 évig szakácsként dolgozott. 

Időnként kacsintgatok vissza eredeti szakmámhoz, de azt gondolom, most a tanítás áll közelebb a szívemhez. Nem bántam meg egy pillanatra sem, hogy pályát módosítottam

 – mosolygott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában