Szegedi hírek

2023.06.07. 19:30

Lefoglalt zöldségeket is esznek a vadaspark állatai

A Szegedi Vadaspark kapja meg azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket lefoglalnak a kormányhivatal élelmiszerlánc-felügyeleti munkatársai. Ez komoly segítség az állatkertnek, mert az egyik legnagyobb költséget az állatok takarmányozása jelenti. Az erről szóló megállapodást szerdán írták alá, de az együttműködés már több mint tíz éves.

Suki Zoltán

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a Szegedi Vadaspark együttműködési megállapodást kötött, amelynek a lényege, hogy a kormányhivatal élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrzéseikor lefoglalt növényeket átadja a vadasparknak. Az élelmiszerláncból kivont zöldségeket és gyümölcsöket a vadasparkban élő állatok takarmányozására használja fel. Ezt szerdán jelentették be az állatkert zsiráfházánál.

Róth Márton főispán az aláíráskor elmondta, hogy a kormányhivatal az olyan élelmiszereket, amelyeknek az eredetét nem tudja az eladó igazolni, lefoglalják, és kötelességük megsemmisíteni. A még fogyasztásra alkalmas zöldségeket és gyümölcsöket pedig a vadaspark állatai kapják meg. A takarmánynak való zöldárút jellemzően a vármegye nagybani piacain foglalják le, Szegeden, Szentesen és Hódmezővásárhelyen. Kiderült, hogy nem kis mennyiségről van szó, hiszen tavaly 27 tonna takarmányt kapott az állatkert, és idén már 11 tonnánál tartanak.

A főispán azt is elmondta, hogy a vadaspark és a kormányhivatal között már évek óta tart ez a fajta együttműködés, de csak most, a dokumentum aláírásával tették hivatalossá a megállapodást.

Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója pedig azt mondta, hogy gyümölcsöket és zöldségeket kapnak legtöbbször, de időnként déligyümölcsöt is raknak az állatok elé. Ez pedig az igazgató szerint komoly segítség az állatkertnek, hiszen az állatok takarmányozása jelenti az egyik legnagyobb tételt a vadaspark költségvetésében.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában