Szegedi hírek

2023.06.30. 12:00

Szakembereket képeznek a gazdaságfejlesztés részeként – Fotók

Felsőoktatási intézményekkel kötött megállapodást pénteken Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. A cél az, hogy magas szintű tudást kapjanak a fiatalok, akik ezáltal jól képzett szakemberekké válhatnak. De cél az is, hogy az ifjúság ne vándoroljon el, helyben tudják kamatoztatni a tudást.

Kiss Anna

Bányai Gábor kormánybiztos hét felsőoktatási intézménnyel állapodott meg pénteken. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Rendkívül fontos megállapodást kötött hét, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónában érintett egyetemmel pénteken Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. A Szegedi Dóm Látogatóközpontban megtartott esemény előtt sajtótájékoztatót tartott Bányai Gábor, aki közölte, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegye felsőoktatási intézményeivel formálissá teszik az együttműködésüket, hiszen a tudásközpontok nélkül sem kutatási, sem képzési munka nem tud megvalósulni.

Jelezte, a gazdaság fejlesztéséhez jól képzett szakemberekre van szükség, ebben pedig csak az egyetemek, főiskolák lehetnek segítségükre. Hozzátette, a megszerzett tudás és az érkező fejlesztési forrásoknak köszönhetően egyszer akár saját vállalkozást is indíthatnak majd a felsőoktatási intézményekből kikerülő fiatalok. Megjegyezte, a cél az, hogy a helyben megszerzett tudást helyben kamatoztassák.

Elmondta, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, a Kodolányi János Egyetemmel, a Neumann János Egyetemmel, a Gál Ferenc Egyetemmel és az Eötvös József Főiskolával kötött megállapodás is azt a célt szolgálja, hogy erősebbé tegyék a gazdaságot a régióban. A megállapodás a három vármegyében élőket és vállalkozókat is szolgálja.

Bányai Gábor kiemelte, a régió fejlettebbé válása abban rejlik, hogy a következő 5-10 évben tudnak-e olyan szakembergárdát csatába állítani, akik képesek lesznek akár az iparosodás, akár a feldolgozóiparban vagy akár a mezőgazdasági szektor bármelyik ágazatában helyt állni.

Megtudtuk, a pénteken aláírt megállapodásnak célja az is, hogy 2025-re konkrét kiviteli tervekkel rendelkező pályázati anyagokat dolgozzanak ki, hogy a nagyobb keretösszeggel megjelenő fejlesztési csomag kiírásaira pályázni tudjanak. A források által a felsőoktatási intézményeket és a vállalkozásokat is fejleszteni tudják majd. Többek közt célként fogalmazták meg azt is, hogy olyan tudást kínáljanak a fiataloknak, amely által nem akarnak majd külföldre menni tanulni.

Mint azt a cikkünk elején már jeleztük, pénteken formálissá tették az együttműködést, tehát az egyetemekkel, főiskolákkal már hamarabb megindult a közös munka. Ennek eredménye például már Szegeden látható, hiszen a Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködéssel, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna részeként kezdődött el a Science Park beruházása.

A sajtótájékoztatón szó volt még arról is, hogy ipari parkká alakítják át a Pick területét, valamint a Budapest-Belgrád vasútvonal építésének előrehaladta is szóba került. Ezekről a jövő hét elején megjelenő, Bányai Gáborral készül interjúnkban számolunk majd be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában