Szegedi hírek

2023.06.10. 14:20

Szoftver indítja a padfűtést a jezsuitáknál

A szegedi jezsuiták szervezték meg az ország első keresztény programozói találkozóját, a Szent József Hackathont. A rendezvényre gimnazisták, és nyugdíjasok is érkeztek szombaton, és egyebek mellett fejlesztettek egy olyan programot, amely csak ott kapcsolja be a padfűtést, ahol éppen ülnek a templomban.

Suki Zoltán

Az egyházak is alkalmazzák az informatikát. Fotók: Török János

Olyan vállalkozásba kezdtek a szegedi jezsuiták, amire eddig nem nagyon volt példa az egyháztörténetben. A jezsuita rend szervezésében ugyanis a szegedi Szent József Jezsuita Templomigazgatóság épületében tartották a hétvégén a Szent József Hackathont, amelynek fő célja, hogy lendítsenek a digitális keresztény jelenléten. Elek László jezsuita lapunknak elmondta, hogy legalább tizenöt programozó érkezett a rendezvényre, és vannak köztük egészen fiatal gimnazisták, de már a nyugdíjkorhatárt súroló emberek is. 

 

Az esemény pedig arról szólt, amit a neve is mutat, nyílt forráskódú szoftvereket programoztak a kicsik és nagyok. Az egyik csapat pedig valószínűleg világújdonságot talált ki: ők szombaton egy olyan alkalmazáson dolgoztak, amely egy kamerakép alapján látja, hogy mennyien vannak a templomban, és hol ülnek, és csak ott kapcsolja be a padfűtést, ahol tényleg szükség van rá. Egy másik csapat pedig térképre rakta a magyarországi és szlovákiai egyházmegyéket a miserend.hu oldalon, ahol azt lehet megtalálni, hogy akkor éppen hol miséznek magyar nyelven.

 

A hétvége fő célja az volt, hogy lendítsenek egyet a kereszténység digitális jelenlétén. A másik cél pedig, hogy keresztény fejlesztők, programozók, általában "kockák" jobban megismerjék egymást, megoszthassák örömeiket és nehézségeiket a témában. A szervezők a gyerekfelügyeletről és gyerekprogramokról is gondoskodtak, valamint lazább családi együttlétekre is lehetőség volt.


 


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában