Márki-Zay Péter: Reméljük, hogy minden akadály nélkül Vásárhely akarata érvényesül a térségben és Vásárhelyen

2023.07.03. 17:30

Főigazgató nélkül maradt a Kapcsolat Központ

Bonyolódik a helyzet a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás körül. Hódmezővásárhely mindenképpen szabadulna a társulástól, a kistérség többi települése ezt „sötét politikai bosszúnak” tekinti.

Kovács Erika

Jelenleg nincs főigazgatója a Kapcsolat Központnak, Mártély, Mindszent és Székkutas polgármestere szerint ezzel instabillá vált a 160 dolgozót foglalkoztató intézmény és több ezer ember ellátása. Kovács-Küry Időskorúak Otthona Fotó: hodmezovasarhely.hu

Vásárhely nem támogatta Bálint Gabriella pályázatát, így péntektől, 17 év után, nem ő a társulás Kapcsolat Központjának főigazgatója. Az idősotthont is magába foglaló intézménynek jelenleg nincs is vezetője. A szavazást, úgy tudjuk, 30 napon belül megismétlik.

Tavaly májusban határozták el, kilépnek

Mint ismeretes, tavaly májusban rendkívüli ülésen úgy döntött a Márki-Zay Péter polgármestert támogató közgyűlési többség, hogy 2023. január 1-jétől Hódmezővásárhely kilép a szociális intézményeket működtető többcélú kistérségi társulásból, önkormányzati fenntartású intézményben látja el a feladatot. „Mind a szervezeti kereteket, mind a szakmai munkát tovább vinnénk, viszont ennek az anyagi feltételei akkor biztosíthatóak jobban, ha a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás égisze alatt működő szociális intézményeket saját ellátásba vonjuk” – mondta akkor Márki-Zay Péter.

Zsótér Károly Mindszent, Szél István Székkutas és Mártély akkori polgármestere, Putz Anita azt kérték Vásárhelytől, hogy ne fél év alatt kelljen átszervezniük a szociális ellátásokat, ezért 2022. december 31. helyett 2023. december 31-én lépjen ki Vásárhely a társulásból. Hódmezővásárhely elfogadta ezt. A települések létrehoztak egy munkacsoportot, hogy kidolgozzák a hogyan továbbot.

Mártély, Mindszent, Székkutas másképp döntött

A múlt keddi vásárhelyi közgyűlésen elhangzott, a tervek szerint először a Kapcsolat Központ szűnt volna meg, majd a társulás. De június 21-én, az immár Ambrus István polgármester vezette mártélyi testület visszavonta a HTKT megszüntetést kimondó tavalyi határozatot és a Kapcsolat Központ megszüntetéséhez sem járultak hozzá. Pár nappal később Mindszent és Székkutas képviselő-testületei is hasonlóan döntöttek. Vásárhely viszont bejelentette a társulásból való kiválását. Márki-Zay Péter a múlt keddi közgyűlésen azt mondta: „Ezzel útjára indul most a tavaly félre tett megoldás. Reméljük, hogy minden akadály nélkül Vásárhely akarata érvényesülni fog a térségben és Vásárhelyen”.

A települések vezetői közleményt adtak ki. „Márki-Zay Péternek semmit és senkit nem drága feláldozni annak érdekében, hogy elérje önző politikai céljait. Ezt erősítette meg azzal, hogy a várost év végén kilépteti a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásból. Ezzel instabillá teszi 160 fő munkahelyét és 15 telephelyet, veszélyezteti több ezer ember ellátását a kisgyermekektől a legidősebbekig” – írták.

Útját állják a HTKT tönkretételének

A kistérségi társulás pénteken ült össze. A Kapcsolat Központ főigazgatói pályázata is napirendre került, amire hárman pályáztak. Vásárhely nem támogatta a megválasztását. Mindszent, Mártély és Székkutas polgármesterei a közleményükben úgy fogalmaztak, Márki-Zay Péter kiszorította Bálint Gabriellát, a Kapcsolat Központ főigazgatóját, vezető nélkül hagyva az intézményt, ezzel instabillá téve a működést. Megpróbálják útját állni a HTKT tönkretételének és „gátat építeni az aljasság és a politikai bosszúáradat elé” – fogalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában