Hajnalban a főtér felőli járdára zuhant a párkány egy nagyobb darabja

2023.07.06. 11:55

Kis híján tragédia történt a makói Bérpalotánál – Galéria

Alighanem a korai időpontnak köszönhetően nem sérült meg senki akkor, amikor csütörtök hajnalban a makói főtér Bérpalota előtti járdaszakaszára zuhant az épület homlokzatának egy tekintélyes méretű darabja. A szakemberek szerint további hasonló baleset nem várható, az épület felújítása azonban továbbra is kérdéses.

Szabó Imre

A szerencsés kimenetelű baleset nyomai még reggel is láthatók voltak. Fotó: Szabó Imre

A makói Bérpalotában lakók elmondása szerint hajnali 3-4 körül lehetett hallani azt a nagy robajt, aminek az okát először nem is tudták – később derült ki: két emeletnyi magasságban leszakadt és a főtér felőli járdára zuhant a párkányzat mintegy 3-4 méteres szakasza. Információink szerint senki sem sérült meg, és további anyagi kár sem keletkezett. A Katasztrófavédelem szakemberei a helyszínre siettek és szalagokkal lezárták a teljes, épület előtti járdaszakaszt. Amikor mi reggel a helyszínen jártunk, ennek már csak egy, a baleset által közvetlenül érintett része volt lezárva kordonokkal és szalagokkal; a kerékpársávnál már szabad volt az átjárás és a törmelék nagy részét is eltakarították.

A lakóközösség közös képviselője, Zeitler Ádám a Délmagyarországnak azt mondta, a Katasztrófavédelem átvizsgálta a párkányzat további szakaszait a Széchenyi tér felől, és úgy tájékoztatták, további darabok leesése már nem várható. Ettől függetlenül hamarosan a lakóközösség által felkért szakember is meg fogja nézni a főtér felőli homlokzatot. 

A balesethez az épület általános rossz állapotán kívül különös módon az is hozzájárulhatott, hogy nekiláttunk a tetőzet rendbe tételének

 – mondta Zeitler. 

A helyreállításnak köszönhetően ugyanis megszűntek a beázások és a vakolat elemei elkezdtek kiszáradni, ez pedig repedéseket okozhatott. A lakóközösség egyébként az elmúlt években elvégezte a legszükségesebb, balesetveszélyt elhárító munkákat a ház Csanád vezér tér, illetve Makovecz sétány felőli oldalán – a főtér felől viszont nem, mert ez olyan rossz állagú, hogy erre több tízmilliót kellett volna költeni, ennyi pénzük pedig nincs.

A makói főtér szégyenfoltjának számító Bérpalota évtizedek óta leromlott állapotáról az utóbbi időben gyakran írtunk. Akkor is, amikor a lakók önerőből kisebb felújításokba fogtak, és akkor is, amikor az önkormányzat tervet készíttetett a teljes körű felújításra. Ezeket 2018-ban tárták a nyilvánosság elé, de kiderült, hogy költségvetése milliárdos nagyságrendű lenne. Pedig szükség volna rá, mert az 1927-ben épült, romantikus stílusú Bérpalota igencsak frekventált helyen, a város főterén áll; közvetlen közelében egy-egy műemlék épület, a régi városháza és a Korona, mögötte a Hagymatikum fürdő. Zeitler Ádám ezzel kapcsolatban azt mondta a Délmagyarországnak, hogy a 23 lakásból álló társasház erejét meghaladja a teljes felújítás, de még a homlokzat rendbetétele is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában