Helyi közélet

2023.07.25. 19:30

Luxus kempingezés prémium pottyantós vécével

Hangzatos leírásokkal ajánlják a szállásadók a prémium kempingezésnek is nevezett glampinget. A sokféle ajánlatból egy, a Balatontól 20 percre található telepített sátrat próbáltunk ki. De Csongrád-Nagyréten is találni nyugalmat ígérő helyet.

Tábori Szilvia

Sátor a balatoni domb tetején: béke, nyugalom és kiránduláshoz bőven elegendő komfort. Fotó: Tábori Szilvia

A Magyarországon néhány éve hódító glamping-szállás valóban tökéletes lehet azoknak, akik nem vágynak ugyan luxusra, de igénylik a kulturált körülményeket, a tisztaságot és a komfortot. Értékelik a természet közelségét és a nyugalmat. Ez az alternatív, esztétikailag és kényelmében csaknem prémiumnak mondható szállás bármiben kialakítható: lehet faház, sátor, konténer, régi lakókocsi, vagy akár lovaskocsi is. Maga a glamping szó az angol glamorous, azaz pompás, illetve a camping, tehát kemping szavak összevonásából alakult ki.

A Balaton környéki kínálatból egy felsőörsi, tulajdonképpen egy fából készült emelvényre felállított sátrat próbáltunk ki, ami lényegében egy méretes hálószobára emlékeztetett.  Kényelmes, franciaágy méretű dupla fekhellyel és egyéb kényelmi bútorokkal. A sátortól odébb, de még nem kényelmetlen távolságra egy aprócska faházban mini konyhát, illetve zuhanyzót alakítottak ki. A legkülönösebb talán a komposzt vécé, ami – meglepetésre – nem azonos a dél-alföldi kerti pottyantóssal. Elsőre kicsit furcsa, de egyértelműen kárpótol, hogy semmiféle kellemetlen szag nem terjeng a közelében. Ez a fajta sátrazás tökéletes azoknak, akik értékelik, hogy alig van ember a közelben, és a zsúfolt balatoni hangulat helyett megelégednek a látvánnyal, a csönddel és a természet közelségével. Nincs wi-fi, ember is alig akad arrafelé.

Néhány percre a Tiszától és a Köröstől, Csongrád-Nagyréten található egy glamping. A tulajdonosokat olaszországi élmények ihlették. Az egyelőre faházakra specializálódott, de például buborékházban is gondolkodó házaspár, Deschelák Károly és Devecz Zsuzsanna lapunknak elmondta: főként külföldi vendégek, gyakran világjáró kerékpáros turisták érkeznek farmjukra, jellemzően a természet közelségét, a nyugalmat keresik. Miközben értékelik az olyan aktív program lehetőségeket, mint a kenuzás, lövészet vagy lovaglás, úszás. Minden adott, de semmi sem kötelező. Így a tapasztalatok szerint a legtöbben a csendet, a lelassulást választják. Örömmel szakadnak ki a hétköznapok rohanó tempójából. Elővesznek egy könyvet és eltöltik békésen a napokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában