Ingyenes tárlatvezetés lesz a Tornyai-múzeumban

2023.08.31. 22:01

Feltárul a vásárhelyi panoráma a régi képeslapokon

Tábori Szilvia

Újabb tematikus, egyúttal ingyenes tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket szeptember 2-án, szombaton délelőtt tíz órától az Tornyai János Múzeum. Az Üdvözlet Vásárhelyről! című kiállításban Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus kalauzolja a közönséget. A bemutatott képeslapokon az 1898 és 1944 közötti Hódmezővásárhely ismerhető meg; a felvételeken jól nyomon követhető a város fejlődése. 

A kiállítás egyik különlegessége és egyben legértékesebb darabja a Plohn József hat fotográfiájából összeállított panorámakép. A vásárhelyi fotográfus 1898-ban az akkor még épülő nyári színkör épületének tetejéről készítette azokat. Felfedezhető rajta számtalan mára elbontott épület, jól kivehető a városfal, a mai Zátony söröző épülete, kirajzolódik az egyik legrégebbi, Oldalkosár utcai városrész, a maitól merőben eltérő arculatával. De látható az Imre József által építtetett szemkórház, valamint a Nemzeti Szálló. Utóbbi helyén áll ma nagyjából a Spar bevásárlóhely. 

A tárlattal Máyer Jenőre, a városból elszármazott nyomdászra, műgyűjtőre emlékeznek, akinek csaknem kétezer darabból álló hagyatéka tavaly került a kulturális intézmény gyűjteményébe. Bernátsky Ferenc szerint az egészen szeptember 17-ig látogatható tárlat Vásárhely építészeti örökségének igazán értékes lenyomata. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában